Inbraakpreventie

Wist u dat?

 • 90% van de inbraken een zogenaamde ‘gelegenheidsinbraak' is
 • een inbreker gemiddeld 30 seconden nodig heeft om binnen te komen
 • u 50% van de inbraken met eenvoudige middelen kunt voorkomen

Zit u ook niet op een woninginbraak te wachten? Beveilig dan nu uw huis tegen inbrekers!

Slot opengebroken, ruit ingeslagen, een koevoet tussen de deur en alles overhoop gehaald: u komt thuis en ontdekt dat een inbreker uw waardevolle spullen heeft meegenomen. Als het u nooit is overkomen, is het lastig om het gevoel van onmacht en boosheid bij een inbraak voor te stellen. Samen met u proberen wij te voorkomen dat u dit gevoel leert kennen.

Samen werken aan een veilig Nuenen 

Binnen de gemeente Nuenen werken onder andere politie en gemeente samen om gemeente Nuenen nog veiliger te maken. Eén van de prioriteiten van het veiligheidsbeleid in gemeente Nuenen is het terugdringen van het aantal woninginbraken. Een woninginbraak is helaas nooit helemaal te voorkomen, maar met de nodige voorzorgsmaatregelen is de káns op een inbraak wel te verminderen. Ook úw hulp is daarbij nodig. Want u kunt gelukkig zelf veel doen om een inbraak te voorkomen.

Wat kunt u zelf doen?

Zorg voor vertraging

Tijd speelt een belangrijke rol bij een inbraak. Hoe langer de inbraak duurt, hoe hoger de pakkans. U kunt het inbrekers lastiger maken door de  tijd die ze nodig hebben om binnen te komen zo lang mogelijk te maken. Ook dieven kiezen de makkelijkste weg! U kunt zelf vele maatregelen nemen om de gelegenheid te beperken en daarmee de kans op een inbraak te verminderen. Er bestaat bijvoorbeeld een officieel keurmerk voor onder andere hang- en sluitwerk: het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW).

Laat uw sleutels nooit in de deur zitten en draai de deur altijd op slot. Anders zijn ze zó binnen: via de brievenbus of door bijvoorbeeld met een bankpasje het slot van buitenaf in te duwen. Sluit uw ramen als u uw woning verlaat. Binnendeuren, kasten en bureaus kunt u beter juist niet op slot doen; zo voorkomt u bij een inbraak extra schade.

Laat onbekenden niet zomaar binnen

Open deuren voor onbekenden nooit via de intercom, ook niet in een gezamenlijk portiek. Vraag altijd om legitimatie, ook bijvoorbeeld aan een onderhoudsmonteur. Bij twijfel, geldt simpelweg: niet binnenlaten

Zorg voor goede buitenverlichting

Dieven houden er niet van om in het zonnetje te staan. De voordeur, de achterdeur en ook uw tuin kunt u verlichten met een buitenlamp die reageert op beweging.

Leg niets in het zicht

Sluit 's avonds gordijnen. Houd LCD-scherm en laptop, net als uw (auto)sleutels, pasjes en portemonnee, uit het zicht. Leg sleutels nooit onder de mat of op een andere makkelijk vindbare plaats.

Vertel het uw buren wanneer u weg gaat

Uw buren kunnen op uw woning letten als u weg bent. Gaat u zelf niet op vakantie, let dan naast uw eigen eigendommen ook op die van uw buren. De politie kan onmogelijk overal zijn, maar buren zijn vrijwel altijd in de buurt. Zo valt het u waarschijnlijk direct op wanneer er iets niet in orde is in of rondom de woning van uw buren tijdens hun vakantie. Bel altijd de politie via 1-1-2 als u de situatie niet vertrouwt. Ziet u iets vreemds of verdachts, let dan op het signalement van de persoon, bijzondere kledingkenmerken en eventueel vervoermiddel (kleur, merk, type, kenteken). Deze informatie is van groot belang om een dader te kunnen opsporen.

Pas op met sociale media !

Vergeet niet dat inbrekers mee gaan met hun tijd. Ze bekijken niet alleen uw woning of u thuis bent, maar ze zijn ook te vinden op het internet. Ook daar moet u zichzelf beschermen. Maak dus geen melding op Facebook, Twitter, Hyves of op uw weblog dat u op vakantie gaat en hoe lang u wegblijft. Dan maakt u het inbrekers wel heel gemakkelijk om toe te slaan. Spreek dus ook geen vakantieperiode in op uw voicemail, en maak geen melding op uw blog of in uw elektronische handtekening.

Nog meer tips

Gelukkig kunt u zelf veel doen om inbraak te voorkomen:

 • Sluit altijd ramen en deuren, ook al bent u maar ‘heel even' weg
 • Laat onbekenden niet via de intercom binnen
 • Zet verpakkingen van dure nieuwe apparatuur niet bij het huisvuil
 • Laat TNT Post de post bewaren bij vakantie, zet uw krant tijdelijk stop
 • Bewaar pasjes en pincodes nooit samen
 • Registreer uw waardevolle spullen, graveer waardevolle dingen
 • Maak foto's van sieraden en noteer serienummers van elektronica
 • Hang uw adres niet aan uw sleutelbos
 • Plaats eventueel een alarm, als aanvulling op goede sloten en gewoonten
 • Zorg voor de verlichting waardoor het lijkt of er iemand thuis is
 • Wees ook op uw vakantie alert en tref de nodige voorzorgmaatregelen op uw vakantieadres.

Bel altijd de politie als u iets niet vertrouwt!

Alleen samen met u kunnen we cri­mi­na­li­teit aanpak­ken. Ziet u iets verdachts in uw omgeving? Een vreemde auto, vreemde personen of een andere situatie, die u niet vertrouwt? Noteer dan zoveel mogelijk details, zoals kenteken, merk en kleur van de auto, uiterlijke kenmerken en kleding van personen en bel direct de politie. In een acute noodsituatie kunt u het alarmnummer 112 bellen. Aan de hand van de melding wordt de inzet bepaald. U be­grijpt dat op een melding "er wordt nù ingebroken" anders gerea­geerd wordt dan op "er is afgelopen nacht inge­broken".

Ook als er bijvoorbeeld laat in de avond wordt aangebeld, maar er niemand voor de deur te zien is. U denkt misschien 'kattenkwaad', maar voor hetzelfde geld is het een inbreker die even checkt of er iemand thuis is in de straat. Geef dit dan toch even door via 112, daar helpt u mogelijk de politie mee. Als er wordt ingebroken of u ziet verdachte omstandigheden, neem dan contact op met de politie via 112 bij spoed of heterdaad of via 0900-8844 of 0800-7000 (Meld Misdaad Anoniem).

Aangifte doen

Is er toch bij u ingebroken of is er een poging gedaan? Dan is het van belang dat u altijd aangifte doet. De politie kan dan een onderzoek instellen en gericht surveilleren. Ook kan met uw aangifte een aangehouden verdachte vervolgd worden. Uiteraard kunt u voor uw aangifte terecht op het politiebureau.

Kijk voor aangiftemogelijkheden op de website van de politie. Op de website kunt u nu ook zien waar woninginbraken in uw buurt plaatsvinden.