Bacteriën en schimmels voor een schone gemeentevijver Nuenen

Dit item is gearchiveerd op 20-06-2019.

Micro-organismen gaan zorgen voor een schone gemeentevijver

Op woensdag 17 april start Waterschap De Dommel een proef met micro-organismen (bacteriën en schimmels) in de vijver aan de Jonkheer Hugo van Berckellaan in Nuenen. Het waterschap doet dit, in samenwerking met de gemeente Nuenen, om de waterkwaliteit van de vijver te verbeteren. De afgelopen jaren heeft de vijver opvallend snel een sliblaag opgebouwd. De micro-organismen breken de sliblaag af dragen en bij aan een natuurlijke balans in de vijver. Zodra de sliblaag voldoende is verminderd zal het water weer mooi helder worden. De komende drie jaar voegt het waterschap deze micro-organismen periodiek toe en bekijken zij of de proef succesvol is.

Biologisch baggeren

Te veel slib op de bodem van een vijver is niet goed. Deze sliblaag laat in de zomer voedingsstoffen los waar algen van gaan groeien, met troebel water en soms blauwalg als gevolg. Om die reden is in 2012 de sliblaag verwijderd doormiddel van de traditionele methode: mechanisch baggeren. Nu er in een korte periode weer een flinke laag is bijgekomen, kiest het waterschap voor een methode die minder ingrijpend is. Dit keer laat De Dommel de natuur het werk doen met behulp van micro-organismen. Deze methode zit nog in de proeffase, maar er zijn al positieve ervaringen op een andere locatie. Daarnaast kunnen er kosten bespaard worden als deze manier van slibverwijdering succesvol is.

Van slib tot helder water

Bij de start van de proef plaats De Dommel kleiballen in de vijver. Deze bevatten 80 verschillende stammen micro-organismen zoals bacteriën en schimmels. De kleiballen zakken in de sliblaag waar ze schadelijke stoffen omzetten in nuttige stoffen. Dit stimuleert plantengroei en remt algengroei. Het waterschap voegt ook periodiek micro-organismen in vloeibare vorm toe om het afbraak proces te stimuleren. Na drie jaar bekijkt De Dommel of de proef succesvol is geweest.

Wat kunt u zelf doen?

Ook u kunt meehelpen om de vijver weer gezond te maken:

  • Gebruik het grasveld rondom de vijver niet als uitlaatzone voor honden. In hondenpoep zitten voedingsstoffen die algen doen toenemen.
  • Voer de eenden geen brood, maar geef ze wat sla of mais. Dit is beter voor de eenden en het is minder schadelijk voor de waterkwaliteit.
  • Gebruik geen of beperkt lokvoer en boilies wanneer u gaat vissen vanwege de voedingsstoffen die dit voer bevat.