Donkere Dagen Offensief: meest gebruikte inbraakmethoden en bescherm-tips

De duisternis is de beste vriend van een inbreker. Met de dagen die korter worden, stijgt dan ook het aantal inbraken. Donkere dagen bieden inbrekers veel voordelen. Elke woning heeft zwakke plekken en inbrekers hebben daar oog voor. Gelukkig zijn er een hoop mogelijkheden om uw woning veilig en ‘inbraakproof’ te maken. Om u met een gerust gevoel de donkere (feest)dagen in te laten gaan, geven wij u de komende weken tips en informatie. Tijdens het Donkere Dagen Offensief besteden we elke week aandacht aan een bepaald thema vanuit een bepaalde invalshoek. Deze week:

Wat zijn de meest gebruikte inbraakmethoden en wat zijn tips om je hiertegen te beschermen?

cilinder trekkenCilindertrekken

Een inbreker draait een geharde stalen schroef in de cilinder. Daarna wordt de cilinder door middel van een zogenaamde kerntrekker zoals bijvoorbeeld een klauwhamer uit het beslag getrokken. 
Voorkomen door: breng een veiligheidsbeslag met kerntrekbeveiliging, of een cilinder SKG 3 sterren aan. Het veiligheidsbeslag met kerntrekbeveiliging is inmiddels ook een eis geworden voor het Politiekeurmerk Veilig Wonen.


openbreken deurOpenbreken van deur of raam

Bijvoorbeeld met een breekijzer of schroevendraaier.
Voorkomen door: overweeg uw ramen te voorzien van grendels met sloten, een oplegslot of dievenklauwen. En voor deuren is het aan te raden deze te voorzien van een anti-inbraakstrip. Vraag een PKVW-bedrijf om advies.


gaatjes boren methodeGaatjesboor methode

Onder het slot wordt een gat geboord. Vervolgens wordt met behulp van een geprepareerd voorwerp de sleutel, die de bewoners in het slot hebben laten zitten, omgedraaid.
Voorkomen door: plaats raam- en deurboompjes die voldoen aan de eisen van het Politiekeurmerk Veilig Wonen. Deze zijn meestal voorzien van een slot zodat de inbreker het raamboompje niet omhoog kan trekken, sluit deze ook consequent af. Daarnaast altijd sleutels uit de sloten verwijderen.


Bankpas flipperenFlipperen met een bankpas

Met een bankpas wordt aan de buitenkant de schoot van het slot, die in de sleuf van het kozijn zit, teruggedrukt. 
Voorkomen door: zorg dat de deur op het nachtslot zit. Het is dan niet mogelijk te flipperen omdat de dagschoot niet teruggeduwd kan worden. Ook een anti-inbraakstrip werkt tegen flipperen.


draadje door brievenbusHengelen via brievenbus

Met een stuk ijzer wordt door de brievenbus aan de deurklink gehengeld. Met een ijzerdraad wordt via brievenbus of kattenluikje de deurklink naar beneden getrokken (gehengeld). 
Voorkomen door: de deur altijd op slot te draaien en eventueel een brievenzak of brievenbusafschermer te plaatsen.


gebroken cilinderslot

Cilinderslot breken (Bulgaarse methode)

Een cilinder die aan de buitenzijde uit het slot steekt, wordt met een tang afgebroken.
Voorkomen door: plaats een veiligheidsbeslag over de cilinder zodat deze maximaal 3 mm uitsteekt.


 


bovenlichtje boven raamInbraak via bovenlichtjes

Bovenlichtjes zijn de kleine raampjes veelal boven een deur of ander (draai)raam. 
Voorkomen door: hang- en sluitwerk volgens het Politiekeurmerk Veilig Wonen te plaatsen. Een barrièrestang plaatsen is vaak praktisch, omdat u dan het raam open kunt laten staan als u weggaat. Zorg er wel voor dat de maximale opening minder dan 15 cm is, om zo de doorkruipopening te verkleinen.


gebroken ruitIngooien ruit

Inbrekers gooien met een steen (of ander zwaar voorwerp) een ruit in.
Voorkomen door: waardevolle spullen uit het zicht te halen, zodat een dader minder aanleiding ziet een steen door een ruit te gooien. Fysiek is deze methode natuurlijk moeilijk tegen te gaan.


oude vrouw voor deurDe babbeltruc

De inbrekers doen zich voor als iemand van de verzekering, bank, of als onderhoudsmonteur. Of ze hebben een meelijwekkend verhaal en komen zomaar binnen. 
Voorkomen door: niet zomaar iemand binnen te laten en vraag om legitimatie. Plaats daarnaast eventueel een stevige kierstandhouder voorzien van SKG-vinkje op de deur.


armen door raamInsluipen

Inbrekers maken gebruik van een openstaande deur of raam.
Voorkomen door: altijd deuren en ramen te sluiten en sleutels uit de sloten te halen en uit het zicht op te bergen, ook als u thuis bent.


Meer weten of andere tips lezen?

Ga naar www.maakhetzeniettemakkelijk.nl of www.politiekeurmerk.nl/preventietips.