Donkere Dagen Offensief: welke impact heeft een woninginbraak op de slachtoffers?

De duisternis is de beste vriend van een inbreker. Met de dagen die korter worden, stijgt dan ook het aantal inbraken. Donkere dagen bieden inbrekers veel voordelen. Elke woning heeft zwakke plekken en inbrekers hebben daar oog voor. Gelukkig zijn er een hoop mogelijkheden om uw woning veilig en ‘inbraakproof’ te maken. 

Tijdens het Donkere Dagen Offensief besteden we elke week aandacht aan een bepaald thema vanuit een bepaalde invalshoek. Deze week:

Welke impact heeft een woninginbraak op de slachtoffers?

Inbraken hebben voor de politie hoge prioriteit vanwege de grote impact op de slachtoffers. Meestal is er sprake van fysieke schade, maar vaak is de emotionele schade nog groter. Deze week daarom het verhaal van een slachtoffer van woninginbraak.

'Mijn vrouw ontdekte de inbraak. De achterdeur is niet meer op slot. Er staat een laatje open. Mobiele telefoons, bankpasjes en autosleutels zijn weg. Er liggen allemaal spullen in de tuin: jassen, SIM-kaarten, portemonnees zonder geld. Er schiet van alles door je hoofd: “We waren toch thuis? We lagen gewoon te slapen!” De gedachte dat er mensen onderaan je trap hebben gestaan, terwijl je gewoon in je bed lag, dat is heel vreemd. Eerst realiseer je je nog niet goed wat het betekent. Als politie, recherche en de slotenmaker weg zijn, word je heel boos: “Als ik wakker was geworden, wat had ik dan gedaan?” Het liefst breng je alle kleren waar ze aan hebben gezeten naar de stomerij. Na de tweede inbraak werd ik heel giftig. Erger dan de keer daarvoor. Je gaat je afvragen: “Zitten ze op ons te letten?”. Die nacht sliep ik in een bed waar overheen was gelopen.'

Pas als er een inbraak is gebeurd, gaan mensen maatregelen nemen. Mensen gaan beter opletten en gaan eigen spullen in huis verstoppen. Als er nog nooit bij je is ingebroken, sta je er onvoldoende bij stil. Wees daarom preventief alert en neem maatregelen voordat het te laat is!

Meer weten of andere tips lezen?

Ga naar www.maakhetzeniettemakkelijk.nl of www.politiekeurmerk.nl/preventietips.