Kap dode fijnsparren

Dit item is gearchiveerd op 21-11-2019.

Kap dode fijnsparren

Door de droogte en aantasting door het insect de letterzetter (boomkever), zijn er op verschillende locaties in de bossen van de gemeente Nuenen, Gerwen en Nederwetten nogal wat fijnsparren doodgegaan. We gaan in november en december de dode bomen opruimen. Allereerst vanwege de veiligheid, maar ook om ruimte te maken voor de aanplant van nieuwe bomen. Het gaat om bospercelen bij:

  • Gerwen: Willem Schutslaan, Bosweg, Lieshoutseweg
  • Olen: Cortenbachsendijk
  • Nuenen: Papenvoortse Heide, Pastoorsmast
  • Eeneind: Refelingse Heide, Collse Hoefdijk

Wat merken bezoekers in het bos?

Voor bezoekers zullen de werkzaamheden niet onopgemerkt blijven. Men kapt en verwijdert de bomen namelijk met machines. De paden kunnen daardoor tijdelijk afgesloten of minder goed toegankelijk zijn. Het is belangrijk gepaste afstand te houden tot het werk en de machines, en niet over afgesloten paden te lopen. Dat geldt ook voor de houtstapels. Hierop mag niet geklommen worden, omdat de stammen dan kunnen gaan rollen.

Aanplant van nieuwe bomen

Het beeld in het bos zal even anders zijn. Iedereen doet zijn uiterste best om de struiken, planten en overige bomen zo veel mogelijk te ontzien. Maar door de vallende bomen en de machines is het niet te voorkomen dat delen van de aanwezige ondergroei en blijvende bomen wellicht beschadigd raken. Deze herstellen zich doorgaans gelukkig snel weer. Om in de toekomst weer te kunnen genieten van een mooi en gezond bos, planten we komende winter ook volop nieuwe bomen aan. Dat zal geen fijnspar meer zijn, aangezien de kans groot is dat deze uiteindelijk ook weer afsterven door droogte en de letterzetter. De nieuwe aanplant zal bestaan uit jonge loofbomen.

Veiligheid voorop!

Om de veiligheid tijdens het uitvoeren van de werkzaamheden te waarborgen, vragen we bezoekers extra alert te zijn.