Wereld Alzheimer Dag-gratis speldje

Wereld Alzheimer dag 21 september

Dementie raakt ons allemaal. Een op de vijf mensen krijgt dementie. Zeventig procent van de mensen met dementie woont gewoon thuis en willen dit zo lang mogelijk. Dat vraagt om zorg en ondersteuning.

Stichting 2109

Mensen met dementie schamen zich vaak en praten niet gemakkelijk over hun ziekte, wat vaak voor onbegrip zorgt en hun kwetsbaarheid vergroot. De stichting 2109 wil dat het taboe op dementie tot het verleden gaat behoren. 2109 staat voor 21 september en die datum is uitgeroepen tot Wereld Alzheimer dag.

Speldje

Om dit te realiseren is een speldje met een uniek beeldmerk ontworpen. Als mensen met dementie dit dragen dan kan de omgeving deze mensen herkennen. Ieder speldje is voorzien van een unieke (persoonlijke ) code die aan de achterzijde is gegraveerd en gekoppeld aan een noodnummer dat op de voorkant staat. Op het moment dat de drager van het speldje verdwaald is kan er hulp ingeschakeld worden door het noodnummer te bellen. De unieke code aan de achterzijde van het speldje zorgt ervoor dat er direct wordt geschakeld met de juiste contactpersoon. Hierdoor kan de spelddrager snel en veilig thuis gebracht worden.

Ambassadeur

De gemeente Nuenen draagt dit initiatief een warm hart toe. Wethouder Ralf Stultiƫns is om die reden ambassadeur geworden van de stichting 2109. Het speldje kan eenvoudig worden besteld via www.2109.nl of door te bellen met 06-51946084. Mensen woonachtig in de gemeente Nuenen kunnen het speldje tot eind 2020 kosteloos aanvragen.

Werkgroep Dementievriendelijke gemeente

In Nuenen zet de werkgroep Nuenen Dementievriendelijke gemeente zich in voor een gemeente waarin mensen met dementie worden geaccepteerd en zo lang mogelijk aansluiting blijven vinden in de samenleving. Daarvoor organiseert zij onder andere voorlichtingsbijeenkomsten voor besturen van vrijwilligersorganisaties en ondernemers. Voor meer informatie over de werkzaamheden van deze werkgroep: Rene Hamers, gemeente Nuenen 040-2631631