Omgevingsvisie

Hoe zien Nuenen, Gerwen, Nederwetten en Eeneind er in de toekomst uit? De gemeente gaat dit vastleggen in de Omgevingsvisie. Hierin staat de toekomstvisie voor de fysieke leefomgeving in ons dorp. Dat is de omgeving waarin we wonen, werken en onze vrije tijd doorbrengen.

 • Waarom een visie?

  Op 1 januari 2021 gaat de Omgevingswet in. Met de komst van deze wet verandert er veel. Zo bundelt deze wet 26 bestaande wetten voor onder meer bouwen, milieu, water, ruimtelijke ordening en natuur. De Omgevingswet verplicht alle gemeenten om een omgevingsvisie op te stellen over de toekomst van de gemeente. Het is belangrijk dat de overheid nu al begint met de voorbereidingen.

  Verder lezen
 • Omgevingswet

  Op 1 januari 2021 gaat in Nederland de Omgevingswet in. Met de komst van deze wet verandert er veel. Zo bundelt deze wet 26 bestaande wetten voor onder meer bouwen, milieu, water, ruimtelijke ordening en natuur. Deze Omgevingswet verplicht alle gemeenten om een omgevingsvisie op te stellen over de toekomst van de gemeente. De visie wordt verder uitgewerkt in programma's, verordeningen en een omgevingsplan. Het is belangrijk dat de overheid nu al begint met de voorbereidingen.

  Informatiefilm rijksoverheid.

  Verder lezen
 • Planning

  In 2021 treedt de nieuwe Omgevingswet in werking. Die wet verplicht gemeenten om een visie te maken voor de toekomst van de gemeente. Dit is de omgevingsvisie. Nuenen maakt de visie in 3 fasen.

  Verder lezen
 • In gesprek met u

  De Omgevingsvisie is voor iedereen belangrijk. Daarom maakt de gemeente de visie samen met u. Wilt u meedenken en meepraten? Dat kan op verschillende manieren.

  Verder lezen
 • Thema's

  De omgevingsvisie gaat over veel onderwerpen. Voor Nuenen zijn deze verdeeld over 4 thema's:

  • Duurzaamheid en veiligheid (denk hierbij aan bijvoorbeeld duurzame energieopwekking zoals zonnepanelen en windmolens, verkeersveiligheid en gevoel van veiligheid op een bepaalde plek)
  • Ondernemen en Mobiliteit (denk hierbij aan bijvoorbeeld winkels, horeca en bedrijven en hoe we van A naar B reizen)
  • Natuurlijk Systeem (hoe ziet het landschap eruit en hoe wordt deze beïnvloed door alle ontwikkelingen?)
  • Wonen en Recreatie (wat voor soort woningen moeten er bij komen en wat is er te doen in je vrije tijd?)

  Gezondheid is hierbij de verbindende factor. Dat klinkt misschien raar. Gezondheid en de fysieke leefomgeving. Maar dat is het niet. Onze leefomgeving heeft veel invloed op onze gezondheid. Denk aan de luchtkwaliteit, maar ook de mogelijkheid om te sporten en elkaar te ontmoeten.