Referendum 10 oktober 2018

Hét referendum over de toekomst van Nuenen

Op woensdag 10 oktober 2018 is er een referendum over de mogelijke samenvoeging van Nuenen c.a. en Eindhoven. De vraag die wordt gesteld is:
Bent u vóór of tegen de samenvoeging van de gemeenten Nuenen c.a. en Eindhoven?
 

Waarom dit referendum?

De provincie Noord-Brabant stelde een herindelingsontwerp vast waarmee zij de samenvoeging beoogt van de gemeenten Nuenen c.a. en Eindhoven per 1 januari 2021. De gemeenteraad van de gemeente Nuenen c.a. verzet zich tot nu toe tegen de samenvoeging van de beide gemeenten. Toch volgt pas na het referendum een besluit of de gemeenteraad zich al dan niet zal neerleggen bij de voorgenomen samenvoeging. Laat daarom úw mening horen.
 

De Provincie Noord Brabant is voorstander van een fusie van Nuenen c.a. met Eindhoven.

Lees het herindelingsontwerp en meer informatie over de procedure op de website van de provincie.

Zo kijkt het gemeentebestuur Eindhoven aan tegen de fusie

De gemeenteraad van Eindhoven is vóór de voorgestelde fusie. Volgens de gemeenteraad van Eindhoven sluit het voorstel van de Provincie aan op Eindhovens visie op de regionale bestuurskracht. Die mening is vastgelegd in een zienswijze.

Zo kijkt het gemeentebestuur van Nuenen aan tegen de fusie

Het gemeentebestuur van Nuenen is tégen de voorgenomen fusie. De gemeenteraad van Nuenen vindt dat het voorstel tot herindeling juist een negatieve bijdrage levert aan de wens om de bestuurskracht regionaal en voor de individuele gemeenten te stroomlijnen. U kunt hier de volledige zienswijze met uitgebreide toelichting in de bijlage lezen.

Praktische informatie - Vragen en antwoorden

Wie mogen stemmen met het referendum?

 • U heeft de Nederlandse nationaliteit of de nationaliteit van een ander land  van de EU. Of u heeft een geldige verblijfsvergunning en verblijft  minimaal 5 jaar legaal in Nederland. (Peildatum 27 augustus 2018)
 • U heeft op 10 oktober 2018 de leeftijd van 18 jaar of ouder.
 • U woont in een gemeente Nuenen, Gerwen en Nederwetten (op de peildatum 27 augustus 2018).

Wat moet ik meenemen naar het stembureau?

U moet altijd uw stempas én een identiteitsbewijs (bijvoorbeeld paspoort, identiteitskaart of rijbewijs) meenemen naar het stemlokaal. Voor deze stemmingen geldt dat het identiteitsdocument maximaal 5 jaar verlopen mag zijn. Kunt zich niet identificeren, dan mag u niet stemmen.

Ik ben mijn stempas kwijt? Wat nu?

Zonder een stempas kunt u niet stemmen. Vergeet daarom uw stempas niet! Mocht u een stempas kwijtraken dan kunt u, uiterlijk dinsdag 9 oktober 2018 tot 12.00 uur, een vervangende stempas aanvragen op het gemeentehuis bij de afdeling Dienstverlening. Mocht u alsnog uw ‘oude’ stempas terugvinden dan kunt u daarmee niet stemmen; dat kan alleen met de nieuwe stempas.

Waar kan ik stemmen?

Omdat u met een stempas overal binnen de gemeente mag stemmen vindt u hieronder een overzicht van de locaties waar een stembureau is gevestigd:

 • Het Klooster Raadszaal, Park 1                                                   
 • BS De Dassenburcht, Jacob Catsstraat 3
 • BS De Nieuwe Linde, Van Duynhovenlaan 15
 • Brede School De Wentelwiek, Jacobushoek 5
 • Nuenenscollege, Sportlaan 8
 • Wijkgebouw Scarabee, Mantelmeeuwlaan 12
 • Gasterij Jo van Dijkhof,Jo van Dijkhof 110
 • De Crijnsschool, Heikampen 3
 • Gemeenschapshuis De Koppelaar, De Koppel 1 A
 • Gemeenschapshuis D’n Heuvel, Heuvel 11
 • Gemeenschapshuis Enode, Eeuw Driessestraat 1
 • Locatie Brede School Oude Landen Ouwlandsedijk 27
 • Gemeentehuis, Jan van Schijnveltlaan 2

Kan ik bij ieder stembureau terecht?

Ja. In de gemeente Nuenen kunt u in elk willekeurig stemlokaal binnen de gemeente stemmen. Op uw stempas staat het voor u dichtstbijzijnde stembureau, maar u bent niet verplicht om daar te stemmen.

Wanneer zijn de stemlokalen geopend?

De stemlokalen zijn geopend van ’s ochtends 07.30 uur tot ’s avonds 21.00 uur. Alle stemlokalen zijn toegankelijk voor mindervaliden.

Kan iemand anders voor mij stemmen?

Kunt u niet zelf stemmen, dan kunt u iemand anders een volmacht verlenen. Deze persoon mag dan namens u uw stem uitbrengen. Op de achterzijde van de stempas kunt u de naam invullen van degene (gemachtigde) die voor u gaat stemmen. De gemachtigde kan iedereen zijn die in Nuenen woont en ook een stempas voor deze stemming heeft ontvangen. De kiezer die voor u gaat stemmen moet dan zelf ook gaan stemmen. Let op:

 • Een gemachtigde mag niet meer dan twee machtigingen aannemen.
 • Een gemachtigde moet de volmacht stem gelijktijdig met de eigen stem uitbrengen.

Het geven van een machtiging kan tot en met de dag van de stemming zelf. De kiezer die voor u gaat stemmen moet ook een kopie van een geldig identiteitsbewijs van u aan de voorzitter laten zien. Voor deze stemmingen geldt dat het identiteitsdocument maximaal 5 jaar verlopen mag zijn.

De stempassen worden uiterlijk 26 september thuis bezorgd. Bent u vóór deze datum al met vakantie of kunt u door een andere oorzaak niet persoonlijk iemand volmacht te geven via de achterzijde van uw stempas, dan kunt u dit schriftelijk op voorhand regelen met een schriftelijke aanvraag met onderstaand formulier.

De schriftelijke aanvraag moet uiterlijk vrijdag 5 oktober 2018 door de gemeente zijn ontvangen. De gemeente stuurt het volmachtbewijs naar de gemachtigde. Deze ontvangt het volmacht bewijs in de brievenbus en hoeft in dat geval geen kopie van uw identiteitsbewijs aan de voorzitter op het stembureau te laten zien.

Formulier Stemmen bij volmacht