Rookmeldersproject

NBVHerstart rookmelderproject

Weet u wat u moet doen wanneer er brand ontstaat in uw woning? Heeft u een vluchtplan? Wordt u gealarmeerd door rookmelders? Hangen uw rookmelders op de juiste plaats en werken ze nog wel?

Rookmelders zijn van levensbelang

Nog steeds denken veel mensen: ‘brand, dat overkomt mij toch niet’. Dit is een gevaarlijke gedachte, het kan iedereen overkomen. Als er brand is, heb je weinig tijd en dien je snel te handelen. De meeste dodelijke slachtoffers bij brand overlijden door het inademen van (giftige) rook. Bij een woningbrand is de hoeveelheid rook in de kamer(s) binnen 3(!) minuten al levensbedreigend. In 2016 zijn er 38 mensen om het leven gekomen door een woningbrand. Rookmelders zijn dan ook van levensbelang!

Project ‘Nuenen (Brand)Veilig’

In 2013 is de gemeente Nuenen het project ‘Nuenen (Brand)Veilig’ gestart. Met dit project willen we het aantal brandslachtoffers verlagen, door voorlichting en door het plaatsen van rookmelders in woningen. Ook nu wordt dit project uitgevoerd door enthousiaste vrijwilligers, die middels een cursus van de brandweer genoeg kennis hebben opgedaan om u te adviseren en/of rookmelders op de juiste plekken te plaatsen. Tijdens de eerste fase van het project zijn er al bijna 3000 rookmelders geplaatst in onder andere Gerwen, Nederwetten, Eeineind en alle huurwoningen van Helpt Elkander. De rookmelders zijn voorzien van een ingebouwde batterij die niet verwijderd kan worden en een gegarandeerde levensduur heeft van 10 jaar.

Aanmelden voor deelname

Nu starten we met de tweede fase van het project! Het project zal zich steeds richten op een aantal wijken tegelijk, zodat er gestructureerd gewerkt kan worden. De bewoners kunnen zich telefonisch of via een online aanmeldformulier aanmelden bij de gemeente Nuenen. De eerste rookmelder kost €17,50 en elke volgende kost €15,- per stuk. Dit tarief is inclusief plaatsingskosten, advies en een brandveiligheidscheck. De vrijwilligers nemen contact op met de bewoners die zich aan hebben gemeld om een afspraak te maken. Het bezoek van de vrijwilligers duurt maximaal 30 minuten en vindt altijd plaats met twee personen, voorzien van herkenbare kleding van het project Nuenen Brandveilig en een legitimatiebewijs.

Tweevoren, Schietbergen en De Witte Put

Gedurende de maanden mei en juni 2017 kunnen bewoners uit de wijken Tweevoren, Schietbergen en De Witte Put zich voor het project aanmelden, of telefoonnummer 040-2631 631 van de gemeente Nuenen. U kunt hier ook voor overige vragen over het project terecht.