Rookmeldersproject

NBVHerstart rookmelderproject

Weet u wat u moet doen wanneer er brand ontstaat in uw woning? Heeft u een vluchtplan? Wordt u gealarmeerd door rookmelders? Hangen uw rookmelders op de juiste plaats en werken ze nog wel?

Rookmelders zijn van levensbelang

Nog steeds denken veel mensen: ‘brand, dat overkomt mij toch niet’. Dit is een gevaarlijke gedachte, het kan iedereen overkomen. Als er brand is, heb je weinig tijd en dien je snel te handelen. De meeste dodelijke slachtoffers bij brand overlijden door het inademen van (giftige) rook. Bij een woningbrand is de hoeveelheid rook in de kamer(s) binnen 3(!) minuten al levensbedreigend. In de eerste helft van 2017 kwamen in ons land al 13 mensen om het leven bij een woningbrand. Rookmelders zijn dan ook van levensbelang!

Project ‘Nuenen (Brand)Veilig’

De gemeente Nuenen startte in 2013 het project ‘Nuenen (Brand)Veilig’. Doel is het aantal brandslachtoffers te verlagen door voorlichting en het plaatsen van rookmelders. In de eerste fase van het project hebben door de brandweer opgeleide vrijwilligers ruim 3.000 rookmelders geplaatst in alle huurwoningen van Helpt Elkander en koopwoningen verspreid over Gerwen, Nederwetten, Eeineind en een paar wijken in de kern Nuenen. Deze vrijwilligers adviseren over uw de brandveiligheid van u en uw gezinsleden, over het hebben van een vluchtplan en wat de juiste plekken zijn om melders te plaatsen. Deze melders zijn voorzien van een ingebouwde batterij die niet verwijderd kan worden en hebben een gegarandeerde levensduur van 10 jaar. De eerste rookmelder kost € 17,50 en elke volgende € 15,- per stuk. Dit tarief is inclusief plaatsing, advies en een brandveiligheidscheck.

Aanmelden voor deelname

Inmiddels is gestart met de tweede fase van het project waarbij steeds een aantal wijken tegelijk worden benaderd. De bewoners kunnen zich telefonisch of via een online aanmeldformulier aanmelden bij de gemeente Nuenen. Met deze personen nemen de vrijwilligers dan contact op om een afspraak te maken voor een huisbezoek. Dit bezoek vindt altijd plaats met twee personen die herkenbare kleding en een legitimatie van het project Nuenen Brandveilig hebben en duurt maximaal een half uur. Er kan rekening worden gehouden met uw vakantieplanning, zodat er ook een afspraak kan worden gemaakt op een latere door u gewenste datum.

Nuenen-Oost

We gaan nu verder in Nuenen-Oost. Woont u binnen het gebied dat wordt begrensd door de straten Smits van Oyenlaan, Oosterklamp, Oude Landen, Ouwlandsedijk en de Beekstraat en wilt u meer weten over de brandveiligheid in uw woning? Tot en met de maand april 2018 kunt u zich online aanmelden of via telefoonnummer (040) 2631 631. U kunt hier ook voor overige vragen over het project terecht.