Burgemeester Houben heeft zojuist aan de heer Jan van Schagen een Koninklijke onderscheidingen uitgereikt, in de graad Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Dit gebeurde op zaterdagochtend 21 mei 2022 tijdens een bijeenkomst bij Le Souris, Berg 16 te Nuenen.

De heer J.H.M.E. (Jan) van Schagen (82 jaar)  – Lid in de orde van Oranje Nassau

Decorandus werkte tot zijn pensionering 1996 als persvoorlichter/woordvoerder bij Philips.

  • Jan van Schagen was van 1977 tot 1982 voorzitter van de Nederlandse Genealogische Vereniging, afd. Kempen- en Peelland. Hij leverde een grote bijdrage aan de verdieping van de kennis over de streek en de regio eindhoven wat betreft stamboomonderzoek.
  • Vanaf 2004 is Jan van Schagen de geschiedschrijver over Eindhoven. Hij heeft minstens twaalf boeken geschreven over de historie van de stad. Zijn meest indrukwekkende boek is ‘Acht eeuwen Eindhoven (2019), een journalistiek naslagwerk van 800 pagina’s waarin voor het eerst de volledige geschiedenis van de stad wordt beschreven. Het manuscript van het boek leidde al tot een succesvolle tentoonstelling in 2017 en een herhaling daarvan in 2020.
  • Hij was ruim 10 jaar (2008-2018) bestuurslid van de Henri van Abbe Stichting te Eindhoven, de ‘erfgoedwaakhond’. De heer van Schagen zette zich in voor het behoud van de historische bouwwerken.
  • Ruim 4 jaar (2010-2014) was hij ook bestuurslid van de Stichting Vrienden van Museum Kempenland. Hij zette zich in voor het behoud van het museum en de collectie, helaas tevergeefs.
  • Vanaf 2020 tot heden is hij bestuurslid van de Stichting Vrienden van het Muziekgebouw Frits Philips. Hij draagt bij aan het bereiken van een groot publiek.