NIXzonderID
Van maandag 11 t/m zaterdag 30 september vindt de landelijke actie NIXzonderID plaats. Deze periode vragen we extra aandacht voor het spontaan tonen van de identificatie door jongeren en de leeftijdscheck door verkopers van alcohol en tabak.
Jonge kopers van drank of sigaretten hebben nog niet altijd hun ID bij de hand. We moedigen bedrijven aan om het checken en tonen van het ID van jongeren die alcohol of tabak kopen extra onder de aandacht te brengen.
Voor verkopers in supermarkten, slijterijen, (sport)kantines, horeca, tankstations en tabakszaken is het lastig om de juiste leeftijd van kopers in te schatten. Daarom roepen wij jongeren op om de verkopers te helpen en je ID alvast te pakken bij de kassa of aan de bar.
NIX zonder ID: stop identiteitsfraude
We kennen allemaal de verhalen wel. Jongeren onder de 18 die proberen alcohol te kopen in de supermarkt, in de kantine of in de kroeg. En die daarbij een vals identiteitsbewijs of het ID van iemand anders gebruiken. Ze vinden het stoer als dit lukt. Maar begrijpen ze ook wat het betekent als ze worden betrapt op identiteitsfraude?
Tijdens de actieweek NIX zonder ID van 11 t/m 30 september staan we hierbij stil. En geven we tips om identiteitsfraude, en daarmee alcoholmisbruik, tegen te gaan. Voorkom nare consequenties Veel jongeren weten niet dat het misbruiken van een ID juridische consequenties heeft. Identiteitsfraude kan leiden tot bijvoorbeeld een boete. Dat moeten we met z’n allen zien te voorkomen. Ga daarom met je (klein)kinderen en andere jongeren hierover in gesprek.
Nix zonder ID en NIX<18
Fraude met een ID gebeurt onder jongeren vooral om alcohol (en in mindere mate tabak) te kopen. Aan het gebruik hiervan zitten vervelende consequenties, die je tekenen voor het leven:
op korte termijn:
- Veel alcohol drinken in een korte tijd kan tot een black-out leiden;
- Alcohol werkt ontremmend en verdovend: meer kans op agressie, ongelukken en onveilige seks;
- Jongeren kunnen in coma raken (alcoholvergiftiging) als ze in korte tijd te veel alcohol drinken.
op lange termijn:
- Slechtere schoolprestaties of zelfs schooluitval;
- Meer kans op verslaving;
- Verstoring van de ontwikkeling van de hersenen;
- Verstoring van de hormoonhuishouding;
- Ernstige schade aan lever, hart en maag.
De laatste jaren heeft ook de gemeente Nuenen daarom sterk ingezet op de NIX<18 norm: geen alcohol en niet roken onder de 18 jaar. We hebben al flinke stappen gezet, maar de cijfers zijn nog steeds zorgwekkend.
Als alcohol minder goed verkrijgbaar is voor jongeren, kunnen we deze cijfers verbeteren. Daarom doen ook supermarkten, horeca- ondernemers en verenigingen mee met
de campagne NIX zonder ID. Het actief controleren van het identiteitsbewijs gaat alcoholmisbruik immers tegen.
Ook als ouder en verzorger heb je invloed!
Kinderen blijven het belangrijk vinden wat jij als ouder of verzorger vindt. Ze hebben regels nodig bij het verkennen van hun grenzen. Juist in de puberteit.
Meer weten
Op de site www.uwkindenalcohol.nl vind je uitgebreide informatie over alcohol en opvoeding.
Behoefte aan persoonlijk advies?
Maak je je zorgen over het (mogelijke) alcohol-/drugsgebruik van je zoon of dochter of wil je tips? Neem dan contact op met bijvoorbeeld je huisarts.
Een aantal tips:
- Begin met grenzen stellen als kinderen elf of twaalf zijn. Als ze vroeg weten wat de regels zijn, zullen ze het verbod makkelijker accepteren;
- Stel duidelijke regels en verbied alle alcohol tot 18 jaar helemaal (nee is nee, ook op een feestje). Een ‘slokje champagne met oud en nieuw’ geeft het signaal af dat drank er bij hoort;
- Geef zelf het goede voorbeeld en drink met mate. Vooral het gedrag van vaders is zeer belangrijk;
- Maak het verschil duidelijk tussen volwassenen en opgroeiende jongeren. Alcohol is nu eenmaal schadelijker voor jongeren in de groei dan voor volwassenen;
- Schenk geen kinderchampagne of alcoholvrij bier aan kinderen en jongeren. Ook hiermee leer je kinderen dat een feest niet zonder drank kan en versterk je het idee dat alcohol normaal is.
