Gemeentevlag

Bij raadsbesluit van 21 oktober 1976 is de gemeentevlag vastgesteld. De omschrijving hiervan luidt: "vier banen: wit, zwart, geel en blauw en een rode broekingsbaan ter breedte van 1/4 van de hoogte in de vlag. De hoogte en de lengte van de vlag verhouden zich als 2:3."

Deze indeling van de gemeentevlag is tot stand gekomen na overleg met en advies van de Stichting voor Banistiek en Heraldiek te Muiderberg en de Hoge Raad van Adel te 's-Gravenhage. De kleuren zijn afgeleid van de oorspronkelijke wapens van Nuenen, Gerwen en Nederwetten. Gerwen voerde zes horizontale balken afwisselend van zilver en zwart met een vrij kwartier (vierkant in de bovenhoek) van blauw waarop een gouden molenijzer. Het was het wapen van de familie van Gerwen. Nederwetten voerde een blauw schild waarop drie zespuntige sterren. Het wapen van de familie van Berckel. De kleuren goud en zilver in de wapens worden in de vlag aangeduid als geel en wit. De kleur rood kwam reeds voor in het oude gemeentewapen van Nuenen.

De gemeentevlag werd voor het eerst plechtig gehesen door burgemeester mr. R.W.M. Gerrits op zaterdag 20 augustus 1977 voor het gemeentehuis aan de Papenvoort bij gelegenheid van diens installatie op die dag als burgemeester van Nuenen c.a.