Rijksmonumenten Nederwetten

In Nederwetten vindt u de volgende rijksmonumenten:
  • Overblijfselen Priorij van Hooidonk bij Hooidonk 14. Een overblijfsel van de kelder van de priorij die in 1146 werd gesticht door de Augustijner priester Leo van de abdij te Rolduc. Het was een stiftklooster voor adellijke zusters. De priorij heeft bestaan tot 1650. De laatste priorin was Agnes van Pollsert. De Agneshoeve op Hooidonk is naar haar genoemd.
  • Hooidonkse Watermolen, Hooidonk 8. De stuw en de watermolen zijn gesitueerd aan een aftakking van de Dommel. De grondslagen van de molen gaan waarschijnlijk terug tot in het midden van de negende eeuw. De molen is verwoest door brand in 1564 en daarna weer opgebouwd. De molen bestaat uit twee houten gebouwen die deels over het water van de Dommel zijn gebouwd. Tussen de gebouwen is de molen aangebracht. Het is een onderslagmolen die bestaat uit twee open waterraderen van hout en metaal. De molen werd gebruikt als koren-, olie- en hout-zaagmolen. In 1983 is het complex volledig gerestaureerd.
  • De Kerkhoef, bij Kerkhoef 14a. Gebouwd in de middeleeuwen en gesticht door de priorij van Hooidonk.
  • Oude Toren, Kerkhoef. Overblijfsel van de eerste parochiekerk van Nederwetten, die in de middeleeuwen werd gesticht door de Priorij van Hooidonk. Van 1756 tot 1792 deed de kerk dienst als raadhuis van de gemeente Nederwetten. In 1982 werd de torenru├»ne in opdracht van de Stichting "Huis en Hoef" geconserveerd.
  • Het complex aan de Hoekstraat 42 bestaat uit de Lambertuskerk (een neo-romano-gotische kruisbasiliek van E. Corbey uit 1894-1895), de bijbehorende pastorie, een voormalig schoolgebouw (uit 1927 opgetrokken in een stijl met elementen van de Amsterdamse School) en een Heilig Hartbeeld (omstreeks 1930). Het complex heeft architectuurhistorisch belang door de stijl, de detaillering en als voorbeeld van het oeuvre van de architect Corbey. Ook heeft het een cultuurhistorisch belang. Het laat namelijk de ontwikkeling van het katholicisme zien, met name de stichting van kerkelijke centra als onderdeel van de katholieke herleving en de ontwikkeling van de kerkcomplexen.