Onthulling Drie Dorpen Monument - NGN200

Op vrijdag 24 februari 2023 om 15.00 uur zal het Drie Dorpen Monument ter gelegenheid van de viering van het 200-jarig bestaan (1821-2021) van de gemeente Nuenen, Gerwen en Nederwetten officieel worden onthuld en overgedragen aan de gemeente Nuenen. Het monument staat op de hoek Berg-Broekdijk-Gerwenseweg, waar de dorpen samenkomen. Nadat burgemeester Maarten Houben alle genodigden welkom heeft geheten zal de heer Cor Molenaar, voorzitter van stichting NGN200 een overdrachtswoord uitspreken. De officiële onthulling van het Drie Dorpen Monument zal daarna ontwerpster Anne Weijs doen.

Initiatief van NGN200

Stichting NGN200 was de afgelopen twee jaar de aanjager van vele festiviteiten voor de viering van het 200-jarig bestaan (1821-2021) van de gemeente Nuenen, Gerwen en Nederwetten. Al snel was het duidelijk dat er ook een blijvende herinnering moest komen aan dit bijzondere jubileumjaar, dat vanwege de coronamaatregelen met één jaar werd verlengd (2021 en 2022). Het werd een opdracht voor 10 leerlingen van het SintLucas. Het ontwerp van Anne Weijs werd uiteindelijk de winnaar. Na het vinden van voldoende sponsoring en het doorlopen van het vergunningentraject bij de gemeente kon het ontwerp worden uitgevoerd bij Leenders RVS Industrie, waarvan de eigenaar uit Nuenen komt.

Drie pilaren

Bij ontwerpster Anne Weijs zaten de drie pilaren al vanaf het begin in haar hoofd. In haar ontwerp moest ze rekening houden met de elementen: weerbestendig, duurzaam, veilig en hufterproof. Het concept achter haar ontwerp: ”200 jaar saamhorigheid, gelijkheid en historie. De beweging in 200 jaar gemeenschap wil ik laten terugkomen in het object. Door van een drielijnenspel een beweging te maken, in de vorm van tegenwind en de vloeiende beweging van 200 jaar gemeenschap”. Tot haar verrassing is haar eerste monument nu realiteit geworden en mag ze het op 24 februari 2023 officieel onthullen. Maar goed dat Anne tijdens de coronalockdown in 2020 besloot aan deze online-schoolopdracht mee te doen.