In een tijd waarin mensen elkaar zoveel mogelijk proberen te helpen tijdens deze coronacrisis en zich van hun goede kant laten zien, aarzelen (cyber)criminelen helaas niet om gebruik te maken van deze crisis. Met slinkse trucs proberen zij een slaatje te slaan uit de coronacrisis. Het is daarom van belang om juist nu hier extra alert op te zijn.

De criminaliteit waar u bijvoorbeeld aan moet denken zijn cyberaanvallen, phishing mails, telefoonfraude, babbeltrucs en onbetrouwbare cybertest. Deze onderwerpen bespreken we kort hierna:

Cyberaanvallen

Er is een toename te zien van het aantal cyberaanvallen. Er worden diverse malware en ransomware campagnes gezien met het onderwerp Covid/Corona. Door de toename van het telewerken hebben veel meer medewerkers dan voorheen van buitenaf toegang tot netwerken van bedrijven en organisaties waardoor de risico’s toenemen.

Pas daarom op met e-mails van onbekende afzenders, surf niet naar obscure websites en klik niet op linkjes in e-mails. Cybercriminelen aarzelen overigens ook niet om systemen van vitale infrastructuren plat te leggen. Zoals bijvoorbeeld het platleggen van het netwerk van de universiteit van Maastricht (nog voor de coronacrisis).

Phishing mails

Cybercriminelen gebruiken de crisis voor zogenaamde ‘social engineering’, waarbij mensen via phishing e-mails onder druk worden gezet om persoonlijke informatie -zoals inloggegevens- af te staan. Een inmiddels bekend voorbeeld zijn de e-mails over de antibacteriële bankpas: Er is inmiddels een lange lijst van phishing campagnes en malware die zich specifiek richt op de angst voor het virus. Zorg dat u alleen de berichtgeving opvolgt van officiële instanties. Deze instanties zullen u nooit via e-mail vragen om inloggegevens, wachtwoorden, pincodes etc. Let ook op voor het klikken op onbekende linkjes in e-mails.

Telefoonfraude

Ook via telefoonfraude gebruiken criminelen het coronavirus om mensen op te lichten. Ook hiervoor geldt dat u alleen berichtgeving en dergelijke op moet volgen van officiële instanties. Deze zullen niet snel iemand bellen als u zelf niet het initiatief hebt genomen bijvoorbeeld met een specifieke vraag. Als u toch wordt gebeld, verifieer dan altijd, bijvoorbeeld door de overheidsinstantie zelf terug te bellen. Zodat u er zeker van bent, dat u niet wordt opgelicht. En ook hier geldt, geef nooit wachtwoorden en pincodes af.

Babbeltrucs


Criminelen passen hun babbeltrucs aan op de actualiteit. Zo zijn er al voorbeelden van andere EU-landen waar iemand in dokterskleding aanbelt en beweert dat een familielid Corona heeft en dat er onmiddellijk een Corona test moet worden afgenomen. Wees er alert op wanneer iemand die u niet kent, op wat voor manier dan ook, toegang probeert te krijgen tot uw woning.

Onbetrouwbare coronatesten
 

Er worden door criminelen Corona-testen verkocht die onbetrouwbaar zijn of zelfs helemaal niet werken. Kom niet in de verleiding zo’n test te kopen en op de uitkomst te vertrouwen. Uitgaan van een foutieve uitkomst van zo’n test kan levensgevaarlijke consequenties hebben voor uzelf en de mensen in uw directie omgeving.

Ook is er grote vraag naar bepaalde goederen, beschermende kleding en farmaceutische producten zoals handgels en medicinale alcohol. Cybercriminelen en oplichters maken hier gebruik van door dit soort producten online aan te bieden voor exorbitante prijzen, terwijl goederen niet worden geleverd of niet voldoen aan de vereiste kwaliteit. Koop dit soort producten alleen via bekende en vertrouwde kanalen. En wacht met de aanschaf als de producten tijdelijk niet leverbaar zijn.

Meer lezen over (cyber)criminaliteit? Ga dan naar veiliginternetten.nl (een initiatief van Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, Nationaal Cyber Security Centrum en Platform voor de Informatie Samenleving).