Op donderdag 1 februari werd in Het Klooster afscheid genomen van burgemeester Maarten Houben. Nadat hij ’s middags al afscheid had genomen van het gemeentepersoneel vonden er nog twee activiteiten plaats die meer openbaar waren.

Bijzondere raadsvergadering

Aan het einde van de middag  begon de bijzondere raadsvergadering. Genodigden hebben voor deze vergadering een uitnodiging ontvangen en belangstellenden konden de live-registratie van deze bijzondere raadsvergadering(externe link) volgen.

Met een staande ovatie werden de burgemeester en zijn twee dochters aan zijn zijde binnengeleid in een overvolle raadzaal. Verschillende sprekers kwamen aan bod, waaronder de ongewone aanwezigheid van de Commissaris van de Koning Ina Adema bij een afscheid van een burgemeester als eerste spreker. Daarna spraken Raadslid Erik Jan Post namens de gemeenteraad, Wethouder Niels Wouters namens het college van B&W, Gemeentesecretaris Marike Arents namens de ambtelijke organisatie, en Frank van der Meijden sprak namens de 19 regioburgemeesters (de burgemeesterskring). Vóór de afscheidsspeech van Maarten Houben spraken ook zijn twee dochters.

Na de raadsvergadering was er een vendelhulde. Hierna gingen genodigden naar café Ons Dorp, waar een Chinees buffet van restaurant Tong Ah klaarstond. Ook de Commissaris van de Koning bleef om een hapje te eten, voordat zij en de 19 regioburgemeesters naar de gemeente Heeze-Leende vertrokken voor de installatie van hun nieuwe burgemeester.

Openbare receptie

Vanaf 19.30 uur was iedereen welkom in Het Klooster voor de openbare receptie. Al snel ontstond er een lange rij. De wachtenden konden ondertussen kijken naar een videopresentatie van fotograaf Frank van Welie, met meer dan 200 foto’s van 12 jaar burgemeesterschap van Maarten Houben.

Burgemeester Houben heeft op een respectvolle wijze afscheid genomen van de gemeente Nuenen, Gerwen en Nederwetten. Maarten bedankt! Voor alles!