Wat is het?

In de duurzame nieuwbouwwijk GerwenZO! is een slim grondstoffenpark aangelegd met vier ondergrondse containers voor: GF+e, PMD, Papier, Restafval. Grondstoffen worden niet meer huis-aan-huis opgehaald. Bewoners brengen hun thuis gescheiden grondstoffen zelf naar het grondstoffenpark. Voortaan kunnen de bewoners 24/7 hun herbruikbare grondstoffen, en het kleine beetje restafval dat overblijft, kwijt op één centrale locatie in de wijk. Met name de GF+e is een nieuwe fractie bij de ondergrondse inzameling. 

Grondstoffen scheiden begint al in de keuken. Om het beter scheiden te promoten bieden wij de bewoners twee afvalemmertjes aan. Een biobakje met papieren biozakjes voor in de keuken om dagelijks GF+e grondstoffen te verzamelen. En een groter model emmer met deksel om ze te verzamelen, voordat ze naar de container gaan.

Deze manier van grondstoffen scheiden is uniek in de gemeente Nuenen. Met een klein beetje extra moeite draagt iedereen zo bij aan een ultraschone wijk en een duurzame samenleving. De waardevolle grondstoffen worden hergebruikt en slecht een klein beetje restafval gaat naar de verbranding. 

Hoe werkt het?

Bij iedere woning van GerwenZO hoort een milieupas. Met deze pas kunnen bewoners grondstoffen en restafval aanbieden bij het grondstoffenpark. Door thuis direct in de keuken alles zo goed mogelijk te scheiden, blijft er nog maar weinig restafval over. Het restafval kan met 50% verminderen wanneer hieruit beter GF+e wordt gescheiden. 

Meer informatie over grondstoffen scheiden