Direct regelen

Wat kost het?

 • Rijbewijs: € 40,65
 • Extra leges bij vermissing: € 23,00
 • Spoed leges: € 34,10

Wat is het?

Een rijbewijs aanvragen kan alleen op afspraak. Het aanvragen én ophalen doet u zelf, bij de gemeente waar u staat ingeschreven. U betaalt de kosten bij de aanvraag. Het rijbewijs ligt na 5 werkdagen voor u klaar.

Hoe werkt het?

Meenemen

 • een geldig legitimatiebewijs
 • bij vernieuwing: het rijbewijs dat u al heeft
 • 1 recente pasfoto in kleur, die voldoet aan pasfoto-eisen
 • indien onder de leeftijd van 18 jaar: u dient in het bezit te zijn van een begeleiderspas. Deze kun je aanvragen via 2todrive.

Spoedaanvraag rijbewijs

Rijbewijs snel nodig? Maak dan een afspraak voor een spoedaanvraag. Als u tijdens uw afspraak het rijbewijs vóór 14.00 uur aanvraagt, kan het document de volgende werkdag worden geleverd. U betaalt hiervoor extra kosten.

Rijbewijs kwijt of gestolen

Bij verlies of diefstal van uw rijbewijs ondertekent u een vermissingsverklaring bij de gemeente. Bij verlies of diefstal in Nederland is aangifte doen bij de politie niet nodig. Is uw document in het buitenland verdwenen, dan moet u voor uw reisverzekering bij de politie in het buitenland aangifte doen.

Ophalen rijbewijs

Voor het ophalen van het rijbewijs moet u een afspraak maken. De afspraak kunt u ook maken op het moment dat u het rijbewijs komt aanvragen.

Gezondheidsverklaring

De Gezondheidsverklaring (voorheen Eigen verklaring) is een formulier met vragen over uw gezondheid. U heeft de Gezondheidsverklaring nodig als u rijexamen gaat doen of als u vanwege een medische situatie een rijbewijs met beperkte geldigheidsduur heeft. Daarnaast is een gezondheidsverklaring nodig als u uw rijbewijs wilt halen of verlengen voor vrachtauto of bus (C1, C, C1 E, CE, D1, D, D1 E of DE) of wanneer uw rijbewijs verloopt op of na uw 75e verjaardag. Door deze verklaring in te vullen kan het CBR beoordelen of u gezond genoeg bent om te rijden. Zie ook de website van het CBR.

Aanvragen gezondheidsverklaring

De verklaring vraagt u online aan via de website van het CBR.

Medische keuring voor rijbewijs

Een medische keuring is nodig als:

 • uw rijbewijs op of na uw 75e verjaardag verloopt
 • u een medische beperking hebt
 • u een rijbewijs voor vrachtwagen of bus nodig heeft (C, CE, D of DE). U kunt zich niet laten keuren door uw huisarts. Ga naar een arbo-arts/geregistreerde bedrijfsarts

Start de procedure op via de website van CBR. Doe dit minimaal 13 weken voor het aanvragen of verlopen van uw rijbewijs.

Geldigheid rijbewijs

Een rijbewijs is in principe 10 jaar geldig. Vanaf uw 65e verjaardag of wanneer u medisch gekeurd moet worden verandert dit:

 • U bent tussen de 65 en 70 jaar, dan wordt uw rijbewijs verlengd tot uw 75ste verjaardag.
 • U bent tussen de 70 en 75 jaar, dan wordt uw rijbewijs met 5 jaar verlengd.
 • U bent 75 jaar of ouder: maximaal 5 jaar (afhankelijk van medische keuring).
 • Bij een verplichting tot medische keuring in verband met ziekte: afhankelijk van keuring.

Categorie T op rijbewijs

Met een categorie T op het rijbewijs mag u een tractor of voertuig met beperkte snelheid besturen op de openbare weg. Lees hierover alles op de op de website van rijksoverheid.

Rijbewijs inleveren

Als u afstand doet van uw rijbewijs en geen nieuw rijbewijs meer wilt aanvragen, kan het rijbewijs worden ingeleverd samen met de ingevulde afstandsverklaring bij uw gemeente. U ontvangt een bevestiging van ontvangst alsmede een week daarna een bevestiging van de afstandsverklaring.

Code 95 voor C-categorieën

Als u beroepschauffeur wilt blijven, moet u uiterlijk 10 september 2016 een geldige code 95 op het rijbewijs hebben staan voor de C-categorieën. Om deze code 95 te krijgen moet u 35 uur nascholing volgen, waarvan minimaal 7 uur praktijk. Een actueel overzicht van alle nascholingsuren die gevolgd zijn, vindt u op de op de website van CBR. Onder het kopje ‘ Resultaten’ zijn de nascholingsuren zichtbaar.

Alle informatie hierover staat op de website van CBR.

Buitenlands rijbewijs

Een geldig buitenlands rijbewijs kunt u omwisselen als u in Nederland woont. Alle informatie hierover staat op de website van RDW.

Informatie over identiteitsfraude kunt u vinden op de website van de rijksoverheid.