Direct regelen

DigiD linkVergunning aanvragen

Wat is het?

Staat uw woning al een tijdje te koop of heeft u een woning die gesloopt gaat worden? Dan mag u mogelijk uw leegstaande woning, te koop staande (huur)woning of ander gebouw tijdelijk verhuren. Hiervoor vraagt u een vergunning aan bij de gemeente. Meer informatie vind u op rijksoverheid.nl. Let wel: gebruik als u een aanvraag wilt indienen het e-formulier op deze gemeentelijke pagina. Niet het formulier dat op de website van overheid.nl staat.

Wat moet ik doen?

Met een vergunning op grond van de Leegstandwet gelden een aantal normale huurregels niet. Hierdoor is de huur eenvoudiger op te zeggen. Zo nodig kan een verlenging van de vergunning aangevraagd worden.

Binnen acht weken neemt de gemeente een beslissing.

Hoe werkt het?

De volgende woonruimten zijn volgens de Leegstandwet tijdelijk te verhuren:1. woonruimte in een gebouw (woningen of kamers in bijvoorbeeld een leegstand kantoor, school of ziekenhuis);2. woonruimte in een te koop staande woning die:

A. nog nooit bewoond is geweest (nieuwbouwwoning);

B. in de 12 maanden voordat de woning leeg kwam te staan, door de eigenaar bewoond is geweest.

C. of in de 10 jaar voordat de woning leeg kwam te staan maar 3 jaar (geheel of gedeeltelijk) verhuurd is geweest;

3. woonruimte in een huurwoning die gesloopt of gerenoveerd gaat worden. De renovatie of sloop moet ingrijpend zijn en op korte termijn gepland zijn.

Wat kost het?

De leges bedragen € 43,75

Voor een verlenging van de vergunning zijn de leges € 22,10,-. (prijspeil 2023)