Tijdwinst op de fiets tussen Helmond en Eindhoven

Met de onthulling van een levensgroot beeldverhaal werd woensdagmiddag 12 juni de snelfietsroute F270 officieel geopend. De snelfietsroute verbindt Helmond en Eindhoven over een route van 13,7 kilometer, grotendeels parallel aan het spoor.

De route loopt vanaf het centrum van Eindhoven via buurtschap Eeneind rechtstreeks naar het centrum van Helmond. Een belangrijk nieuw deel van de snelfietsroute, tussen Eeneind (Nuenen) en Vaarleseweg (grens Geldrop-Mierlo/Helmond), werd woensdag officieel in gebruik genomen. De Helmondse wethouder Arno Bonte (mobiliteit), die ook voorzitter is van de bestuurlijke stuurgroep, is uitermate tevreden. ‘Dit snelfietspad levert fietsers tussen Helmond en Eindhoven een tijdswinst op van wel 10 minuten. Daarmee wordt het een stuk aantrekkelijker om de fiets naar je werk te pakken’. 

Panelen 

Wethouder Sandor Löwik van Nuenen en gedeputeerde Stijn Smeulders van de provincie Noord-Brabant waren ook aanwezig bij de opening. Zij onthulden samen vier grote panelen bij de brug over de Hooidonkse Beek. De panelen verbeelden de snelfietsroute en de mooie locaties langs het tracé. “Elke fietser die niet in de auto zit blijft gezond én zorgt voor een schoner leefklimaat in Nuenen, Eindhoven en Helmond” zegt Sandor Löwik van gemeente Nuenen. 

Brabant bereikbaar

“Fietsen is gezond, leuk en helpt ons om Brabant bereikbaar houden”, zegt gedeputeerde Stijn Smeulders (mobiliteit) “Daarom zetten we als provincie ook vol in op een groot netwerk van snelfietsroutes. Deze F270 is daar een mooi voorbeeld van. Uit onderzoek weten we dat 1 op de 5 gebruikers van een snelfietsroute voorheen de auto of het openbaar vervoer gebruikte voor hetzelfde traject. Alleen al in de strijd tegen files levert dat dus enorme winst op.” 

Het grootste deel van de F270 is nu gereed. Alleen bij het Dommeldal ontbreekt nog een klein stuk. De verwachting is dat ook dit deel uiterlijk in 2027 gereed is. Tot die tijd is er een omleiding voor dit korte stuk, met maatregelen om de route veiliger en aantrekkelijker te maken voor fietsers.