Veilig de zomer door

De zomer is officieel begonnen! Voor veel mensen een fijne tijd waarin ze een vakantie of dagjes uit gepland hebben. Maar ook de tijd waarin veel inbrekers toeslaan. Helaas gaan zij niet op vakantie, zo blijkt ieder jaar maar weer.

Gedurende de zomerperiode willen we onze inwoners er dan ook extra alert maken om hun woning veilig achter te laten, in de hoop eventuele woninginbraak te voorkomen.

De woningen van vakantiegangers zijn namelijk een zeer makkelijk doelwit en laten vaak duidelijk zien dat er voor een langere periode niemand thuis is. Door uitpuilende brievenbussen, gordijnen die continu gesloten zijn en nooit een lampje aan, is het voor inbrekers vaak eenvoudig de woningen eruit te pikken waarvan de bewoners langere tijd weg zijn.

Tips

Wilt u de kans op een inbraak in uw woning of wijk voorkomen, volg dan deze tips op.

Licht de buren in

Uw vertrouwde buren kunnen u helpen om een oogje in het zeil te houden en om de woning een bewoonde indruk te geven. Dit door de post weg te halen, de plantjes water te geven, de auto eens op de oprit te zetten, de gordijnen af en toe te sluiten en weer te openen.
Vertel uw buren daarnaast dat ze bij een verdachte situatie (bijvoorbeeld glasgerinkel/gestommel in uw huis terwijl u er niet bent) direct de politie via telefoonnummer 112, het nummer voor spoed, moeten bellen.

Deur op slot

Ramen en deuren staan vaker open met het mooie weer. Een insluiper kan dan eenvoudig, zonder in te hoeven breken, uw woning binnenkomen en er binnen enkele minuten met uw spullen vandoor gaan. Leg geen kostbare spullen in het zicht en sluit de deuren en ramen waar u geen zicht op heeft. Ook al gaat u maar heel even naar de buren, boodschappen doen of naar boven om bijvoorbeeld de was op te hangen.

Vermeld niet op Social Media dat u weg bent.

Naast een onbewoond huis zijn er vaak nog andere zaken waaraan inbrekers gemakkelijk kunnen zien dat u weg van huis bent, bijvoorbeeld door een afwezigheidsbericht te plaatsen op Social Media. Wees u zich hier dan ook goed bewust van bij het plaatsen van berichten op Facebook, Twitter, Instagram of andere Social Media kanalen.

Verwijder klimobjecten

Laat geen 'klimvoorwerpen', zoals ladders, kliko's en andere grote voorwerpen buiten liggen. Dit zijn gemakkelijke hulpmiddelen voor inbrekers om uw woning binnen te komen.

Bel 112 bij verdachte situaties

Blijft u thuis, wees dan ook alert! Ziet u iets ongewoons? Een vreemde auto, een persoon op de uitkijk of een andere situatie die u niet vertrouwt? Noteer dan details zoals uiterlijk, kleding, kenteken, merk en kleur en bel meteen de politie.
Bij spoed of heterdaad belt u 112 en anders 0900-8844.

Richt een BuurtWhatsApp groep.

Heeft nu nog geen BuurtWhatsApp groep in de wijk? Begin er dan een, of neem deel aan zo’n groep. Samen met uw buren kunt u zo een groot gedeelte van de wijk in de gaten houden en elkaar gemakkelijk waarschuwen bij verdachte situaties. Kortom, veel extra oren en ogen voor de politie.
Voor meer informatie, zie onze WhatsApp pagina.

Boarding Pass met handige checklist

Om zoveel mogelijk vakantiegangers te bereiken, heeft de gemeente een “Boarding Pass” ontwikkeld met een handige checklist om door te nemen voordat u op vakantie gaat. Deze “Boarding Pass” is verkrijgbaar bij de receptie van het gemeentehuis.

Meer informatie

Nog meer tips.

Voor meer vragen over inbraakpreventieacties in onze gemeente kunt u een email sturen naar gemeentehuis@nuenen.nl.
Wij wensen u een prettige en ontspannen vakantie toe!