De duisternis is de beste vriend van een inbreker. De klok is verzet, de dagen worden korter, het aantal inbraken gaat stijgen. Donkere dagen bieden inbrekers veel voordelen. Zo weet een inbreker bij een onverlicht huis gemakkelijk dat er niemand thuis is en kan een inbreker in een onverlichte woning makkelijker ongezien zijn slag slaan. De piek van het aantal inbraken ligt rond de feestdagen. Wist u bijvoorbeeld dat op tweede kerstdag de meeste inbraken gepleegd worden?

Wekelijkse tips

Elke woning heeft zwakke plekken en inbrekers hebben daar oog voor. Gelukkig zijn er een hoop mogelijkheden om uw woning veilig en ‘inbraakproof’ te maken. Om u met een gerust gevoel de donkere (feest)dagen in te laten gaan, geven wij u de komende weken tips en informatie. Elke week besteden we aandacht aan een bepaald thema vanuit een bepaalde invalshoek:

 • Wat zijn de meest gebruikte inbraakmethoden en wat zijn de tips om je hiertegen te beschermen?
 • Wanneer loopt een inbreker uw woning voorbij?
 • Hoe kan een goed contact met de buren bijdragen aan het voorkomen van een woningbinbraak?
 • Hoe kan een BuurtWhatsApp-groep bijdragen aan veiligheid?
 • Wat voor impact heeft een woninginbraak op de slachtoffers?
 • Hoe komt uw woning in aanmerking voor een Politie Keurmerk Veilig Wonen (PKVW)?

We delen de wekelijkse tips op onze website, social media en in de gemeenteberichten van de lokale kranten. Meer weten of alvast wat tips lezen? Ga naar www.maakhetzeniettemakkelijk.nl(externe link) of www.politiekeurmerk.nl/preventietips(externe link).

Nuenen veilig: Donkere dagen offensief met inbraakmethoden

Wat zijn de meest gebruikte inbraakmethoden en wat zijn de tips om je hiertegen te beschermen?

Cilindertrekken

Een inbreker draait een geharde stalen schroef in de cilinder. Daarna wordt de cilinder door middel van een zogenaamde kerntrekker zoals bijvoorbeeld een klauwhamer uit het beslag getrokken. Voorkomen door: breng een veiligheidsbeslag met kerntrekbeveiliging, of een cilinder SKG 3 sterren aan. Het veiligheidsbeslag met kerntrekbeveiliging is inmiddels ook een eis geworden voor het Politiekeurmerk Veilig Wonen.

Openbreken van deur of raam

Bijvoorbeeld met een breekijzer of schroevendraaier.Voorkomen door: Overweeg uw ramen te voorzien van grendels met sloten, een oplegslot of dievenklauwen. En voor deuren is het aan te raden deze te voorzien van een anti-inbraakstrip. Vraag een PKVW-bedrijf om advies.

Gaatjesboor methode

Onder het slot wordt een gat geboord. Vervolgens wordt met behulp van een geprepareerd voorwerp de sleutel, die de bewoners in het slot hebben laten zitten, omgedraaid. Voorkomen door: Plaats raam- en deurboompjes die voldoen aan de eisen van het Politiekeurmerk Veilig Wonen. Deze zijn meestal voorzien van een slot zodat de inbreker het raamboompje niet omhoog kan trekken, sluit deze ook consequent af. Daarnaast altijd sleutels uit de sloten verwijderen.

Flipperen met een bankpas

Met een bankpas wordt aan de buitenkant de schoot van het slot, die in de sleuf van het kozijn zit, teruggedrukt. Voorkomen door: zorg dat de deur op het nachtslot zit. Het is dan niet mogelijk te flipperen omdat de dagschoot niet teruggeduwd kan worden. Ook een anti-inbraakstrip werkt tegen flipperen.

Hengelen via brievenbus

Met een stuk ijzer wordt door de brievenbus aan de deurklink gehengeld. Met een ijzerdraad wordt via brievenbus of kattenluikje de deurklink naar beneden getrokken (gehengeld). 

Voorkomen door: de deur altijd op slot te draaien en eventueel een brievenzak of brievenbusafschermer te plaatsen.

(Cilinderslot breken) De Bulgaarse methode

Een cilinder die aan de buitenzijde uit het slot steekt, wordt met een tang afgebroken. Voorkomen door: plaats een veiligheidsbeslag over de cilinder zodat deze maximaal 3 mm uitsteekt.

Inbraak via bovenlichtjes

Bovenlichtjes zijn de kleine raampjes veelal boven een deur of ander (draai)raam. Voorkomen door: hang- en sluitwerk volgens het Politiekeurmerk Veilig Wonen te plaatsen. Een barrièrestang plaatsen is vaak praktisch, omdat u dan het raam open kunt laten staan als u weggaat. Zorg er wel voor dat de maximale opening minder dan 15 cm is, om zo de doorkruipopening te verkleinen.

Ingooien ruit

Inbrekers gooien met een steen (of ander zwaar voorwerp) een ruit in. Voorkomen door: waardevolle spullen uit het zicht te halen, zodat een dader minder aanleiding ziet een steen door een ruit te gooien. Fysiek is deze methode natuurlijk moeilijk tegen te gaan.

De babbeltruc

De inbrekers doen zich voor als iemand van de verzekering, bank, of als onderhoudsmonteur. Of ze hebben een meelijwekkend verhaal en komen zomaar binnen. 
Voorkomen door: niet zomaar iemand binnen te laten en vraag om legitimatie. Plaats daarnaast eventueel een stevige kierstandhouder voorzien van SKG-vinkje op de deur.

Insluipen

Inbrekers maken gebruik van een openstaande deur of raam Voorkomen door: altijd deuren en ramen te sluiten en sleutels uit de sloten te halen en uit het zicht op te bergen, ook als u thuis bent.

Wanneer loopt een inbreker uw woning voorbij?

Bekijk uw woning eens door inbrekersbril en stel uzelf de vraag wat u kunt doen om woninginbrekers te slim af te zijn. Houd rekening met de volgende drie aspecten en tref waar nodig maatregelen aan uw woning. Zo zorgt u ervoor dat uw woning niet op het to-do lijstje van een woninginbreker komt te staan!

 • Toegankelijkheid
  Een woninginbreker kijkt in eerste instantie naar de toegankelijkheid van een woning. Woningen met goed en kwalitatief hang- en sluitwerk zijn voor woninginbrekers niet aantrekkelijk. Zij kiezen eerder voor een onafgesloten woning of voor een woning waarvan het hang- en sluitwerk makkelijk te doorbreken is.
 • Buit
  Een woninginbraak moet natuurlijk ook een bepaalde buit opleveren. Woninginbrekers hebben vaak oog voor geld of waardevolle spullen. U kunt hierbij denken aan sieraden, draagbare elektronica of autosleutels. Het zijn vaak spullen die voor u een hoge emotionele waarde hebben. Het wordt woninginbrekers soms makkelijk gemaakt doordat dergelijke spullen in het zicht liggen. Dit bevestigt dat er iets in een woning te halen valt.
 • Pakkans
  Tenslotte houdt een woninginbreker rekening met de pakkans. Onzichtbaarheid is voor hen een belangrijk aspect. Een woninginbreker staat niet graag in het licht en wil niet gestoord worden door blaffende honden of alarmsystemen. Bovendien observeert een woninginbreker of niemand in de woning aanwezig is zodat zij ongestoord te werk kan gaan.

Wat wordt het meest gestolen? En hoe komen inbrekers het vaakst binnen? Check het nu met de Inbraakchecker(externe link)!