Wat is het?

Hebt u een klacht over de openbare ruimte? Bijvoorbeeld over zwerfafval of een kapotte lantaarnpaal? Geef dit dan door via de Melding openbare ruimte.

Met een identiteitskaart kunt u laten zien wie u bent (identificatie). U kunt er ook mee reizen naar de meeste landen in Europa. U kunt geen visum laten toevoegen aan een identiteitskaart. Dit kan alleen bij een paspoort. Een identiteitskaart is 10 jaar geldig voor personen die 18 jaar of ouder zijn. Een identiteitskaart is 5 jaar geldig voor personen jonger dan 18.

Een Nederlandse identiteitskaart vraagt u aan bij de gemeente.

Spoedaanvraag

Identiteitskaart snel nodig? Doe dan een spoedaanvraag. Als u tijdens uw afspraak het paspoort vóór 15.00 uur aanvraagt, kan het document de volgende werkdag worden geleverd.

Voor een spoedaanvraag betaalt u meer dan voor een gewone aanvraag. Heeft u uw oude paspoort of identiteitskaart niet meer?  Dan is een spoedprocedure niet altijd mogelijk. Neem telefonisch contact op met de gemeente. Vertrekt u vandaag al? Ga dan naar de Marechaussee voor een nooddocument.

Identiteitskaart kwijt of gestolen

Bij verlies of diefstal van uw identiteitskaart ondertekent u een vermissingsverklaring bij de gemeente. De normale levertijd van 5 werkdagen kan niet gegarandeerd worden. Bij verlies of diefstal in Nederland is aangifte doen niet nodig. Is uw document in het buitenland verdwenen, dan moet u voor uw reisverzekering bij de politie in het buitenland aangifte doen.

Bekijk ook:

Hoe werkt het?

Een identiteitskaart aanvragen kan alleen op afspraak. Het aanvragen en ophalen doet u zelf. U betaalt de kosten bij de aanvraag. De identiteitskaart ligt na 5 werkdagen voor u klaar.

Let op: leen je identiteitskaart niet uit, dit is strafbaar. 

Meenemen naar uw afspraak:

  • al uw oude reisdocument(en): paspoort en/of identiteitskaart, geldig of niet geldig.
  • 1 recente pasfoto in kleur, die voldoet aan de pasfoto-eisen.

Ophalen identiteitskaart

Voor het ophalen van het identiteitskaart moet u een afspraak maken. De afspraak kunt u ook maken op het moment dat u het identiteitskaart komt aanvragen.

Minderjarigen

Minderjarigen (jonger dan 12 jaar) moeten bij hun aanvraag voor een identiteitskaart toestemming hebben van beide ouders/gezaghebbenden. Als zij niet meekomen bij de afspraak op het gemeentehuis voor de aanvraag, dan kunnen zij vooraf met DigiD een Toestemmingsformulier invullen. Als ouders/gezaghebbenden  wel meekomen, kunnen ze op het gemeentehuis eventueel ook schriftelijk een toestemmingsformulier invullen.

Reist u met een minderjarig kind (tot 18 jaar) naar het buitenland? Dan moet u rekening houden met extra regels en uitgebreide controles aan de grenzen. Informatie over reizen met kinderen vindt u op de website van het ministerie van Defensie.

Ophalen identiteitskaart

Voor het ophalen van de identiteitskaart moet u een afspraak maken. De afspraak kunt u ook maken op het moment dat u de identiteitskaart komt aanvragen.
 

Wilt u uw afspraak wijzigen of annuleren?

Het wijzigen/annuleren van een afspraak kan via de bevestigingsmail die u automatisch krijgt na het maken van een afspraak.

Reizen naar Groot-Brittanië

Vanaf 1 oktober 2021 bent u voor (noodzakelijke) reizen naar het Verenigd Koninkrijk (VK) verplicht om een geldig paspoort te laten zien. U komt Engeland, Schotland, Wales of Noord-Ierland dan niet meer binnen met een Nederlandse identiteitskaart (ID-kaart). Meer informatie kunt u vinden op de website van rijksoverheid.

Wat kost het?

  • Identiteitskaart 18 jaar en ouder, tien jaar geldig: € 64,00
  • Identiteitskaart voor jongeren onder de 18 jaar, vijf jaar geldig: € 32,,90
  • Extra kosten spoedprocedure € 50,90