Direct regelen

Wat is het?

U kunt een paspoort op afspraak persoonlijk aanvragen. U betaalt de kosten bij de aanvraag. Na 5 werkdagen kunt u uw paspoort alleen persoonlijk ophalen. Een paspoort voor volwassenen is 10 jaar geldig, een paspoort voor kinderen tot 18 jaar is 5 jaar geldig.

Let op: leen uw paspoort nooit uit, dit is strafbaar. 

Hoe werkt het?

Meenemen naar uw afspraak:

  • al uw oude reisdocument(en): paspoort en/of identiteitskaart, geldig of niet geldig
  • 1 recente pasfoto in kleur, die voldoet aan de pasfoto-eisen
  • indien jonger dan 18 jaar: ingevuld formulier toestemming reisdocument minderjarige en legitimatiebewijs van beide ouders (of van degene(n) die het gezag over het kind heeft/hebben)

Ophalen Paspoort

Voor het ophalen van het paspoort moet u een afspraak maken. De afspraak kunt u ook maken op het moment dat u het paspoort komt aanvragen.

Minderjarigen

Minderjarigen (jonger dan 18 jaar) moeten bij hun aanvraag voor een paspoort toestemming hebben van beide ouders/gezaghebbenden . Als zij niet meekomen bij de afspraak op het gemeentehuis voor de aanvraag, dan kunnen zij vooraf met DigiD een Toestemmingsformulier invullen. Als ouders/gezaghebbenden wel meekomen, kunnen ze op het gemeentehuis eventueel ook schriftelijk een toestemmingsformulier invullen.

Reist u met een minderjarig kind (tot 18 jaar) naar het buitenland, dan moet u rekening houden met extra regels en uitgebreide controles aan de grenzen. Informatie over reizen met kinderen vindt u op de website van het ministerie van Defensie.

Paspoort kwijt

Bij verlies of diefstal in Nederland is aangifte doen niet nodig. Tijdens uw afspraak ondertekent u een vermissingsverklaring. Is uw document in het buitenland verdwenen, dan moet u voor uw reisverzekering bij de politie in het buitenland aangifte doen.

Spoedaanvraag

Heeft u uw paspoort snel nodig? Dan kunt u een spoedaanvraag doen. Als u tijdens uw afspraak het paspoort vóór 15.00 uur aanvraagt, kunt u het de volgende werkdag ophalen.

Voor een spoedaanvraag betaalt u meer dan voor een gewone aanvraag. Hebt u uw oude paspoort of identiteitskaart niet meer, dan is een spoedprocedure niet altijd mogelijk. Neem telefonisch contact op met de gemeente. Vertrekt u vandaag al? Ga dan naar de marechaussee voor een nooddocument.

Soorten reisdocumenten

Met een nationaal paspoort reist u wereldwijd. Veel landen eisen daarnaast nog een visum. Naast het nationaal paspoort zijn er andere typen reisdocumenten zoals bijvoorbeeld het zaken-, vreemdelingen- of een 2e paspoort. Informatie hierover vindt u op de website van de rijksoverheid.

Informatie over Identiteitsfraude kunt u vinden op de website van de rijksoverheid.

Wilt u uw afspraak wijzigen of annuleren?

Het wijzigen/annuleren van een afspraak kan via de bevestigingsmail die u automatisch krijgt na het maken van een afspraak.

Reizen naar Groot-Brittanië

Vanaf 1 oktober 2021 bent u voor (noodzakelijke) reizen naar het Verenigd Koninkrijk (VK) verplicht om een geldig paspoort te laten zien. U komt Engeland, Schotland, Wales of Noord-Ierland dan niet meer binnen met een Nederlandse identiteitskaart (ID-kaart). Meer informatie kunt u vinden op de website van rijksoverheid.

Wat kost het?

Nationaal paspoort 18 jaar of ouder: € 74,75
Nationaal paspoort onder de 18 jaar: € 56,55

Zakenpaspoort 18 jaar of ouder € 74,75
Zakenpaspoort onder de 18 jaar: € 56,55

Tweede paspoort 18 jaar of ouder: € 73,20
Tweede paspoort onder de18 jaar: € 55,35

Extra leges:

Spoedprocedure voor een nieuw reisdocument € 50,90