Direct regelen

Wat is het?

U kunt een paspoort op afspraak persoonlijk aanvragen. U betaalt de kosten bij de aanvraag. Na 5 werkdagen kunt u uw paspoort alleen persoonlijk ophalen. Een paspoort voor volwassenen is 10 jaar geldig, een paspoort voor kinderen tot 18 jaar is 5 jaar geldig.

Let op: leen uw paspoort nooit uit, dit is strafbaar. 

Hoe werkt het?

Meenemen naar uw afspraak:

  • al uw oude reisdocument(en): paspoort en/of identiteitskaart, geldig of niet geldig
  • 1 recente pasfoto in kleur, die voldoet aan de pasfoto-eisen(externe link)
  • indien jonger dan 18 jaar: ingevuld formulier toestemming reisdocument minderjarige en legitimatiebewijs van beide ouders (of van degene(n) die het gezag over het kind heeft/hebben)

Ophalen Paspoort

Voor het ophalen van het paspoort moet u een afspraak maken. De afspraak kunt u ook maken op het moment dat u het paspoort komt aanvragen.

Let op: Haal uw paspoort binnen 3 maanden op. Daarna kan dit niet meer. U moet dan een nieuwe aanvraag doen.

Minderjarigen

Minderjarigen (jonger dan 18 jaar) moeten bij hun aanvraag voor een paspoort toestemming hebben van beide ouders/gezaghebbers. Toestemming kan gemakkelijk door allebei de ouders gegeven worden via het digitale Toestemmingsformulier. Dan hoeft er geen toestemming meer gegeven te worden tijdens de afspraak. Mocht u dit liever schriftelijk doen, dan kan dit tijdens de afspraak.

Reist u met een minderjarig kind (tot 18 jaar) naar het buitenland, dan moet u rekening houden met extra regels en uitgebreide controles aan de grenzen. Informatie over reizen met kinderen vindt u op de website(externe link) van het ministerie van Defensie.

Paspoort kwijt

Bij verlies of diefstal in Nederland is aangifte doen niet nodig. Tijdens uw afspraak ondertekent u een vermissingsverklaring. Is uw document in het buitenland verdwenen, dan moet u voor uw reisverzekering bij de politie in het buitenland aangifte doen.

Spoedaanvraag

Heeft u uw paspoort snel nodig? Dan kunt u een spoedaanvraag doen. Als u tijdens uw afspraak het paspoort vóór 15.00 uur aanvraagt, kunt u het de volgende werkdag ophalen.

Voor een spoedaanvraag betaalt u meer dan voor een gewone aanvraag. Hebt u uw oude paspoort of identiteitskaart niet meer, dan is een spoedprocedure niet altijd mogelijk. Neem telefonisch contact op met de gemeente. Vertrekt u vandaag al? Ga dan naar de marechaussee(externe link) voor een nooddocument.

Soorten reisdocumenten

Met een nationaal paspoort reist u wereldwijd. Veel landen eisen daarnaast nog een visum. Naast het nationaal paspoort zijn er andere typen reisdocumenten zoals bijvoorbeeld het zaken-, vreemdelingen- of een 2e paspoort. Informatie hierover vindt u op de website(externe link) van de rijksoverheid.

Informatie over Identiteitsfraude(externe link) kunt u vinden op de website van de rijksoverheid.

Wilt u uw afspraak wijzigen of annuleren?

Het wijzigen/annuleren van een afspraak kan via de bevestigingsmail die u automatisch krijgt na het maken van een afspraak.

Reizen naar Groot-Brittanië

Vanaf 1 oktober 2021 bent u voor (noodzakelijke) reizen naar het Verenigd Koninkrijk (VK) verplicht om een geldig paspoort te laten zien. U komt Engeland, Schotland, Wales of Noord-Ierland dan niet meer binnen met een Nederlandse identiteitskaart (ID-kaart). Meer informatie kunt u vinden op de website(externe link) van de rijksoverheid.

Wat kost het?

Product

Tarief

Totale tarief inclusief spoedtoeslag van €51,60

Geldigheid document

Paspoort vanaf 18 jaar

€ 75,80

€ 127,40

10 jaar

Paspoort tot en met 17 jaar

€ 57,30

€ 108,90

5 jaar

Zakenpaspoort (66 pagina’s in plaats van 34)

€ 75,80

€ 127,40

10 jaar

Paspoort voor vluchtelingen of vreemdelingen

€ 75,80

€ 127,40

Max. 5 jaar