Verslag bijeenkomst Gerwen in stroomversnelling 26 november 2022

Energiecoaches op Wijksafari in De Daal in Gerwen

Het is zaterdagmorgen 26 november 2022 11.00 uur. Vijf Gerwense energiecoaches van Energiehuis Slim Wonen staan klaar om met de wijksafari in De Daal te beginnen. Mooi woord, wijksafari. Samen op pad door de wijk om de cv-ketels van 80 naar 60 graden te brengen. De vijf coaches nemen de laatste zaken door voordat ze op pad gaan. Het is weer een stap om de inwoners van Gerwen te betrekken bij de energietransitie. Nu met de actie ’60 is het nieuwe 80’. Samen met de energiecoaches hebben we gekozen voor een blok huizen met enigszins vergelijkbaar huizen, vooral tweekappers.  

Energiecoaches Hans Hendriks, Wim Merks, Babs de Jong, Evert Koolhaas en Jos Habraken
Energiecoaches Hans Hendriks, Wim Merks, Babs de Jong, Evert Koolhaas en Jos Habraken

Verwarming op 60°, tapwatertemperatuur niet!

Al bij de eerste woning ontstaat er een levendig gesprek over de actie. De folder, die voorafgaand aan de safari huis-aan-huis is verspreid, heeft al tot mooie discussies geleid, blijkt. Eerste conclusie: de actie om de cv-ketel op 60 graden te zetten roept vragen op. Wat moet er precies op 60°? Is het wel veilig om de temperatuur van de verwarming naar beneden te zetten omdat het de waterkwaliteit beïnvloedt? De coaches zijn stellig in hun antwoord: de temperatuur voor douchen en drinkwater blijft minimaal 60 graden. Iedere verwarmingsketel heeft een gescheiden circuit voor tapwater en verwarmingswater. Alleen de temperatuur voor de verwarming gaat dus op 60! En: een besparing van 5 tot 10% op gas ligt in het verschiet.

Verschillende reacties

Wethouder Sandor Lowik bij een cv ketel
Wethouder Sandor Löwik bij een cv ketel

Het gesprek met verschillende bewoners in De Daal komt goed op gang. Bij mevrouw Braun is wethouder Sander Löwik aanwezig om even mee te kijken met de actie ‘60 is het nieuwe 80’. Samen met coach Evert gaat hij naar de zolder en wordt de cv-ketel met een simpele handeling op 60° gezet. Sander vertelt dat hij de temperatuur van zijn eigen ketel op 45° heeft staan. Hij is volledig voorbereid op de komst van een ‘all- elektric’ warmtepomp maar moet nog wel even wachten. De wethouder is overigens onder de indruk van de kennis van de energiecoaches. Het huis van mevrouw Braun is goed geïsoleerd de afgelopen jaren. Ook liggen er zonnepanelen. De komende wintermaanden blijven we met haar in contact om te horen of het huis goed warm wordt bij de temperatuur van 60°.

De Daal is in beweging

Het doel van de wijksafari is om mensen te bewegen in actie te komen. En te kijken of de maatregel werkt. Het is mooi om te zien dat een aantal bewoners zelf de stap al genomen heeft om de CV-ketel op 60° te zetten. Voor hen pakt de maatregel goed uit; het duurt wat langer voordat het huis warm is, maar het wordt wel behaaglijk. Sommige bewoners hebben contact gezocht met de servicemonteur om het voor hen te doen. Overal in de straat is er al flink geïsoleerd en liggen er zonnepanelen. Maar bij een aantal mensen komen de coaches als geroepen. Op verschillende adressen wordt de tocht richting cv-ketel ingezet. Het is mooi om te zien dat er gesproken wordt over energie besparen, nieuwe oplossingen etc. Dat alleen is al pure winst. Deze wijksafari smaakt naar meer. En goed om te zien dat er al zoveel mensen de ketel op 60 hebben staan.