Direct regelen

DigiD linkSubsidie aanvragen

We nemen uw aanvraag na ontvangst in behandeling en nemen eventueel contact op om de maatregelen te bespreken. Een afspraak maken om bij u thuis mee te kijken en tips te geven kan ook.

Met het veranderende klimaat komen extreme weersomstandigheden vaker voor. Hevige regenval in korte tijd en langdurige droogte hebben vaak ernstige gevolgen, waaronder wateroverlast in straten en wijken. Aan de andere kant leiden deze weersomstandigheden ook tot verdroging van tuinen en natuur, wat weer gevolgen heeft voor flora en fauna.

De gemeente neemt al veel maatregelen om hierop in te spelen. Zoals het aanleggen van ondergrondse en bovengrondse voorzieningen om wateroverlast te voorkomen. Ook wordt er in de beplantingsplannen en het onderhoudsbeleid rekening gehouden met de biodiversiteit en wateropslag. Planten nemen namelijk veel water op, met name de in Nederland inheemse soorten.

Ook u kunt het verschil maken!

Er zijn tal van voordelen aan een groen dak voor mens, maatschappij en natuur:

 • Verlengde levensduur van dakbedekking
 • Onderdak en voedsel voor vlinders en andere insecten
 • Verhoogt het rendement van zonnepanelen
 • Het water wordt langer vastgehouden en deels opgenomen door het groene dak, waardoor het rioolstelsel minder belast wordt
 • Het ziet er gewoon hartstikke leuk uit!

Hieronder vindt u nog meer informatie over de voordelen.

Voorwaarden

Om voor de groendaksubsidie in aanmerking te komen, gelden onder andere deze voorwaarden:

 • De werkzaamheden zijn nog niet begonnen
 • U bent, als aanvrager, eigenaar van dak dat u wilt vergroenen
 • U gaat minimaal 10m² dak vergroenen
 • Het af te koppelen verharde oppervlak is legaal aangesloten op een hemelwaterriool dat aangelegd is vóór 2006, of een gemengd riool
 • Het dak is minimaal 2 jaar oud
 • De wateropslag van uw groene dak is minimaal 15 liter per m²

In de volledige subsidieregeling zijn alle voorwaarden te lezen.

Deze regeling geldt voor particuliere woningen en bedrijfspanden en is van toepassing op bestaande gebouwen.

Groendaksubsidie valt onder de subsidieverordening afkoppelen hemelwater van de gemeente Nuenen en kan gecombineerd worden met het afkoppelen van regenpijpen.

Draagkracht en dakbedekking

Het verzadigd gewicht van een groen dak varieert tussen de 60 en 200 kilogram per vierkante meter. Voordat u de subsidie aanvraagt is het belangrijk om een constructeur te laten controleren of uw dak geschikt is om dit gewicht te dragen. Veel bedrijven die groene daken aanleggen nemen dit mee in hun offertetraject.

Wanneer u subsidie aanvraagt voor een groen dak, verklaart u dat de dakconstructie geschikt is om het gewicht te dragen. De verantwoordelijkheid hiervoor ligt bij u als aanvrager.

Daarnaast moet de dakbedekking ook geschikt zijn voor een groen dak.

Hoeveel subsidie krijg ik?

Bij een af te koppelen oppervlak van 10m² t/m 200m² bedraagt de subsidie €20,- per m² afgekoppeld verhard oppervlak, met een maximum van €2.000,- per subsidieaanvraag.

Bij een af te koppelen oppervlak groter dan 200m² bedraagt de subsidie €20,- per m² afgekoppeld verhard oppervlak, met een maximum van €7.500,- per subsidieaanvraag.

Alle subsidiebedragen zijn inclusief de subsidie die door Waterschap de Dommel wordt verstrekt.

Rekentool

U kunt de subsidie eenvoudig berekenen met onderstaande subsidie-rekentool. U kunt deze ook bekijken op volledig scherm in een nieuw tabblad

Subsidie aanvragen

Om de subsidie aan te vragen vult u het aanvraagformulier in.

Na ontvangst neemt een van onze medewerkers uw aanvraag in behandeling. Indien nodig nemen we contact op om de maatregelen te bespreken. Een afspraak maken om bij u thuis mee te kijken en tips te geven is ook mogelijk.

Voor ondernemers

Ook voor ondernemers is het interessant een groen dak aan te leggen. Hoewel het op het eerste gezicht een flinke investering lijkt, levert een groen dak op de lange termijn veel voordelen op voor uw bedrijf. Het draagt bij aan een goede isolatie van uw pand, wat in de zomer een aanzienlijke besparing op het gebruik van airconditioning kan opleveren.

Hebt u zonnepanelen? Dan leveren die tot 6% meer op wanneer er een groen dak ligt, omdat de panelen dan koeler blijven op hete dagen. Bovendien gaat uw dakbedekking langer mee met een groen dak.

We begrijpen dat elk bedrijfspand maatwerk vereist. Neem gerust contact met ons op via afkoppelen@nuenen.nl, dan kijken we samen naar de mogelijkheden. 

Soorten groene daken

Er zijn verschillende soorten groene daken.

 1. Sedumdak: Het bekendste type groen dak bestaat uit verschillende vetplantjes, genaamd sedum. Deze plantjes vereisen weinig zorg en zijn verkrijgbaar in lichtgewicht matten of cassettes. Het gewicht varieert van 40 tot 100 kg per vierkante meter, afhankelijk van het soort. Een sedumdak biedt een thuis aan vele insecten, wat op zijn beurt een feestmaal vormt voor verschillende vogels.
 2. Kruidendak: Dit type dak bestaat uit inheemse bloemen en planten en vergt iets meer water dan sedumplantjes. Hierdoor is de benodigde substraatlaag dikker, wat het gewicht vanaf 120 kilogram per vierkante meter maakt. Kruidendaken bieden dezelfde voordelen als sedumdaken, maar hebben als extraatje een positieve invloed op bestuivende insecten zoals hommels, bijen, vlinders en zweefvliegen.
 3. Combinatiedak: U kunt kruidendaken en sedumdaken ook combineren. Door een kleine hoeveelheid zaadjes van inheemse bloemen over uw sedumdak te verspreiden, voorziet u belangrijke insecten ook van voedsel, ook als uw dak een volledig kruidendak niet kan dragen. Een zandhoopje en bosje takken kunnen ervoor zorgen dat bijvoorbeeld graafbijen nestelen.
 4. Tuindak of landschapsdak: Een volwaardige tuin op uw dak met struiken of zelfs boompjes. Het gewicht begint vanaf ongeveer 200 kilogram per vierkante meter. Dit type dak vergt meer onderhoud, aangezien jaarlijks snoeien noodzakelijk is.

Voordelen van groene daken

Financieel en energie

 • Verdubbeling van de levensduur van de dakbedekking: Een groen dak beschermt de daklaag tegen UV-straling, waardoor de levensduur van de dakbedekking kan toenemen van 20-25 jaar naar 40-45 jaar.
 • Koeler binnenklimaat: Een bitumen dak kan ’s zomers tot wel 80°C worden. Dat werkt natuurlijk door in huis. Het groene dak  voorkomt directe zonnestraling op het dak, waardoor het koeler blijft in huis. Een groen dak is geen vervanging voor goede isolatie in de winter, maar het zorgt wel voor een aangenamer binnenklimaat op hete zomerdagen.
 • Hoger rendement zonnepanelen: In combinatie met een groen dak kunnen zonnepanelen 6% meer energie opwekken. Het groene dak zorgt ervoor dat de dakbedekking minder opwarmt, waardoor de zonnepanelen efficiënter werken.
 • Besparing op airconditioning: Het koelere binnenklimaat door het groene dak kan leiden tot minder gebruik van airconditioning, wat een positief effect heeft op de energiekosten.
 • Waardestijging pand: De transactieprijzen van huizen zijn hoger in groenere gebieden. Dit geldt ook voor groene daken.

Water

 • Ontlasten riolering: Een groen dak houdt water (langer) vast. Waardoor bij hevige stortbuien minder water naar het riool stroomt en overstomingen worden voorkomen.. Als ook de regenpijp afgekoppeld wordt, kan het water in de tuin gebruikt worden en hoeft er niks meer naar het riool.
 • Ontlasten zuiveringsinstallaties: Zuiveringsinstallaties moeten ons vieze water zuiveren. Regenwater is relatief schoon en kan in de tuin worden gebruikt om planten water te geven en het grondwater op peil kunnen brengen als we het ter plekke vasthouden.

Biodiversiteit

 • Een buffet voor vogels:  Groene daken bieden een thuis aan verschillende insecten zoals spinnen en kevertjes, wat een heerlijk festijn is voor vogels. Bij een goed aangelegd dak heeft u daar in huis helemaal geen last van, maar de vogels smullen ervan. Overigens hoeft u niet bang te zijn voor extra veel muggen. Muggen hebben liever een gewoon dak, waar een plas water op blijft staan.
 • Een feestmaal voor bijen en vlinders: Bijen, vlinders en andere bestuivende insecten kunnen vooral bij kruidendaken en landschapsdaken hun buikje vol eten. Door het groene dak helpen we deze belangrijke insecten die het momenteel zwaar hebben.  Door een paar inheemse bloemensoorten te verspreid over een sedumdak helpen we deze belangrijke insecten die het momenteel zwaar hebben.
 • Regionaal ecologisch netwerk: Het dak van uw fietsenschuur lijkt misschien niet veel bij te dragen aan de biodiversiteit. Maar alle groene daken en gewone tuinen samen zorgen voor een netwerk van plekken waar vliegende beestjes kunnen uitrusten en eten.  

Gezondheid

 • Minder geluidsoverlast:  Groene daken dempen geluiden van snelwegen, industrie en spoor, waardoor binnenshuis 10 tot 30 dB minder geluid hoorbaar is. Buitenshuis kan dit tot 3 dB schelen.
 • Concentratie: Groene omgevingen kunnen mensen helpen zich beter te concentreren.
 • Minder fijnstof: Een groen dak kan fijnstof afvangen. Hoe meer beplanting, hoe meer fijnstof er wordt gefilterd.
 • Buiten koeler: Beplanting zorgt ervoor dat de buitenruimte koeler blijft. Dit kan tot 2°C schelen.

Onderhoud van groene daken

Het is belangrijk om periodieke inspecties te doen om het groende dak in goede conditie te houden.  Denk hierbij aan:

 • Bijknippen van randen
 • Kale plekken opnieuw inzaaien (of de afgeknipte plantjes hiervoor gebruiken bij sedumdaken)
 • Onkruid en opgehoopt blad verwijderen
 • Schoonmaken van de regenpijp
 • Bemesten (in het voorjaar)

In het eerste jaar is het aan te raden regelmatig even te kijken hoe het erbij staat. Daarna is twee keer per jaar meestal genoeg.

Bij extreme droogte in de zomer is het aan te raden om wat water te geven. Bij meer dan 4 weken droogte is sproeien aan te raden. Bij sedumdaken kunt u aanhouden dat het tijd is om te sproeien wanneer het dak rood kleurt, en er nog geen regen is voorspeld.

U kunt het onderhoud ook uitbesteden. U kunt onderhoudscontracten afsluiten bij de meeste leveranciers van groene daken, maar ook bij hoveniers.