Wat is het?

In onze gemeente gelden een aantal regels voor het houden van honden en huisdieren. Een van de regels is dat het niet is toegestaan om honden los te laten lopen.

Uitzondering op de regel zijn de hondenlosloopgebieden die zijn aangewezen:

Overtredingen die worden geconstateerd kunnen, zonder het geven van een waarschuwing, leiden tot een boete. De regelgeving is terug te vinden in artikel 2:57 en 2:58 van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV).

Folder

Hoe werkt het?

Regels voor honden(eigenaren)

  • U moet uw hond overal aanlijnen, met uitzondering van de hondenlosloopgebieden.
  • Op speelplaatsen, speelweiden, schoolterreinen, sportvelden en in zandbakken zijn geen honden toegestaan. U moet ervoor zorgen dat uw hond niet op deze plaatsen komt, tenzij sprake is van een geleidehond of een sociale hulphond.
  • U moet uw hond voorzien van een halsband en een tatoeage of chip waaruit blijkt wie de eigenaar of houder is.
  • U moet ervoor zorgen dat uw hond niet poept op een openbare plaats. Als uw hond per ongeluk toch op een openbare plaats poept, dan moet u dit zelf opruimen. Zorg er dus voor dat u altijd iets bij zich heeft, zoals een zakje of een poepschepje. Voor sommige gebieden geldt de opruimplicht niet. Mocht de opruimplicht niet gelden, dan staat dit aangegeven.

Zakjes met hondenpoep kunt u in de gemeentelijke afvalbakken achterlaten. Het is niet toegestaan om de (plastic) zakjes met hondenpoep te deponeren in de openbare ruimte (bijvoorbeeld in parken, plantsoenen en bossen).

Honden losloop wegen en –terreinen

Een hond mag alleen op een losloop weg of –terrein onaangelijnd lopen.

Hondenbelasting

De gemeente heft geen hondenbelasting. U hoeft geen aangifte te doen.

Is uw huisdier vermist of heeft u een verdwaald (huis)dier gevonden?

Neem contact op met de stichting Amivedi: (088) 0064684 of via de website www.amivedi.nl.

Ziet u een dood dier langs de weg of in het water liggen? Dan kunt u contact opnemen met de klachtenlijn van de gemeente: 040 263 16 99. Dit telefoonnummer is 24 uur bereikbaar. Ook kunt u een melding doen via het meldpunt.

Heeft u gevonden wat u zocht?