Op 1 januari 2024 gaat de Omgevingswet in. De Omgevingswet voegt de wetten en regels over onze ‘fysieke leefomgeving’ samen. Het gaat dan bijvoorbeeld om wetten en regels voor wonen, wegen, milieu, natuur en water. De wet maakt de procedures overzichtelijker. Wilt u een project starten, zoals een uitbreiding van uw woning of bedrijf? Dan hoeft u nog maar één vergunning aan te vragen bij één loket.

Wat verandert er voor u?

U kunt straks gemakkelijker een vergunning aanvragen. De procedures duren ook minder lang. U kunt alle informatie over de fysieke leefomgeving digitaal opzoeken. Zo kunt u in één oogopslag zien welke regels er gelden in uw buurt. Of u bijvoorbeeld een schuurtje bij uw woning mag bouwen. Of dat u als ondernemer bijvoorbeeld woningen of een kantoor mag bouwen op een bepaalde plek.

Animatie Omgevingswet en Omgevingsplan

In deze animatie krijgt u uitleg over het Omgevingsplan en afwegingsruimte. Het omgevingsplan maakt overheden, inwoners en initiatiefnemers duidelijk welke ontwikkelingen en initiatieven mogelijk zijn binnen een gebied. Zo komen zij samen tot de gewenste leefomgeving.

Meer informatie

Heeft u vragen over de nieuwe Omgevingswet? Stuur dan een e-mail naar Roel Klaver, projectleider Omgevingswet via r.klaver@nuenen.nl.

Of lees meer op onze webpagina met veelgestelde vragen en antwoorden over de Omgevingswet.