Wat is de Omgevingswet?

Dit is een nieuwe wet, die van alles regelt voor de omgeving waarin u woont, werkt en leeft. Deze wet geldt voor alle inwoners en ondernemers in Nederland. De Omgevingswet brengt de bestaande wetten en regels voor de leefomgeving samen in één wet. Het gaat hierbij om wetten en regels voor wonen, wegen, milieu, bodem, natuur, geluid en water. De wet gaat in op 1 januari 2024.

Wat betekent de Omgevingswet voor u?

Vraagt u een vergunning aan die invloed heeft op de leefomgeving? Dan krijgt u te maken met de Omgevingswet.

Vragen uw buren, de gemeente of andere initiatiefnemers een vergunning aan, die iets verandert aan uw omgeving? Dan mag u daar iets van vinden.

De Omgevingswet stimuleert de aanvrager(s) u op tijd te informeren over de plannen. Dat geldt ook als u zelf een vergunning aanvraagt. Een aanvraag doet u simpel met hulp van het nieuwe digitale Omgevingsloket. Dit is de website waar alle overheden samenwerken. Hier vindt u op één plek alle informatie die u nodig heeft.

Wat zijn de voordelen van de Omgevingswet?

Een belangrijke verbetering van de nieuwe wet is dat de fysieke leefomgeving meer in samenhang wordt gezien en benaderd. Dit betekent dat bij het invullen van plannen ook thema’s als energietransitie, duurzaamheid, sociale en maatschappelijke uitdagingen worden betrokken. De bedoeling is dat hiermee de kwaliteit van de leefomgeving verbetert en dat er sneller en betere besluiten worden genomen over de invulling van de buitenruimte. Daar hebben alle inwoners en ondernemers profijt van. Iedereen heeft straks via het Omgevingsloket toegang tot dezelfde informatie. Bovendien gaat het aanvragen van een omgevingsvergunning straks sneller.

Hoe gaat de gemeente Nuenen om met ruimtelijke procedures tot 1 januari 2024?

Afhankelijk van wanneer een initiatiefnemer een ontwerp-bestemmingsplan kan indienen hanteren we de mogelijkheid om bestaande procedures en termijnen te volgen. Een plan moet ter inzage worden gelegd voor 1 januari 2024. Een omgevingsplan indienen is vanaf 1 januari 2024 verplicht.

Wat is een omgevingsplan?

De Omgevingswet treedt op 1 januari 2024 in werking. In de Omgevingswet staat een nieuw instrument: het omgevingsplan. Het omgevingsplan komt in de plaats van het bestemmingsplan, maar is veel breder dan dat. Er worden nieuwe onderwerpen, maar ook regels van het rijk in opgenomen. Het omgevingsplan bevat alle regels voor de (fysieke) leefomgeving op lokaal niveau. De fysieke leefomgeving gaat over gebouwen, grond, wegen, water, groen, lucht, bodem, enzovoort. De gemeenteraad stelt één omgevingsplan voor de hele gemeente vast. Deze worden allemaal vervangen door het omgevingsplan. U vindt het omgevingsplan vanaf 1 januari 2024 op de pagina waar u een omgevingsvergunning kunt aanvragen. U vindt het tijdelijk omgevingsplan vanaf 1 januari 2024 op het Omgevingsloket.

Hoe werkt de gemeente Nuenen naar een omgevingsplan?

Met de inwerkingtreding van de Omgevingswet op 1 januari 2024 hoeven gemeenten nog niet te beschikken over een nieuw omgevingsplan. Op die datum krijgen gemeenten een ‘omgevingsplan van rechtswege’. Een tijdelijk omgevingsplan. Dit plan bevat de huidige bestemmingsplannen, de Geurverordening en de bruidsschat. De bruidsschat bestaat uit ongeveer 600 regels uit de huidige rijksregelgeving van het Activiteitenbesluit, Bouwbesluit en Besluit omgevingsrecht.

Vervolgens hebben gemeenten tot eind 2029 de tijd om het tijdelijke omgevingsplan om te zetten in een volwaardig nieuw omgevingsplan. Dit betekent dat we straks in een overgangsperiode zitten waarin ‘de winkel openblijft’ voor nieuwe ontwikkelingen en beleidsmatige wijzigen, en we tegelijkertijd werken aan de transitie naar één nieuw omgevingsplan. Dit is een behoorlijke klus waar we een aantal jaren de tijd voor hebben. Het heeft voordelen om de transitie te versnellen en zo snel mogelijk over te stappen naar één omgevingsplan met alle regels over de fysieke leefomgeving.

Tegelijkertijd staan we als gemeente voor grote opgaven bijvoorbeeld op het gebied van wonen en moeten we realistisch zijn. We gaan ervan uit dat we de hele transitieperiode nodig hebben. Gelet op de omvang van de opgave adviseert de VNG ook om het omgevingsplan stapsgewijs op te bouwen.

Wat is de relatie met de omgevingsvisie?

Een omgevingsplan heeft een relatie met de omgevingsvisie van de gemeente Nuenen. In de omgevingsvisie staat welke keuzes er zijn gemaakt voor de toekomst. In het omgevingsplan staan alle plaatselijke regels, die gelden in de fysieke leefomgeving. Daarmee wordt de omgeving om u heen bedoeld. Zoals gebouwen, wegen, water, natuur, bodem, lucht, geur of geluid. Het omgevingsplan gaat over activiteiten die gevolgen kunnen hebben voor die fysieke leefomgeving. Het regelt dat er een evenwicht is tussen het gebruik maken van een bepaald gebied en het beschermen ervan. In de omgevingsvisie staat welke keuzes we daarvoor maken.

Waarom wordt een omgevingsplan gewijzigd of aangepast?

Om verschillende redenen wordt het omgevingsplan aangepast. Dat heet het wijzigen van het omgevingsplan. Voorbeeld: er mogen volgens het omgevingsplan geen nieuwe woningen worden gebouwd op een leegstaand bedrijventerrein. Als we dit willen toestaan moeten de regels in het omgevingsplan worden gewijzigd. De gemeente maakt eerst bekend dat we van plan zijn om het omgevingsplan te wijzigen en waarom. Dat doen we bijvoorbeeld in het digitale Gemeenteblad via officiëlebekendmakingen.nl en in de lokale kranten. Hierin moet de gemeente ook vertellen hoe de participatie is geregeld. Participatie wil zeggen dat de gemeente de wijzigingen samen met bewoners, bedrijven en organisaties wil bekijken. Want zij gaan er mogelijk iets van merken. Als de wijziging is gemaakt kunt u het bekijken en erop reageren. De gemeente en andere deskundigen onderzoeken de ontvangen reacties. We bekijken of en hoe we de wijziging van het omgevingsplan aanpassen. Als dat klaar is, heet de wijziging een ontwerpwijziging. In de lokale kranten, op officiëlebekendmakingen.nl en op onze website maken wij bekend hoe en wanneer u kunt reageren op de ontwerpwijziging. Uw reactie heet een ‘zienswijze’.

Waar kan ik meer informatie vinden over de Omgevingswet?

Wilt u meer weten over de Omgevingswet? Kijk op aandeslagmetdeomgevingswet.nl of op de website van het Informatiepunt Leefomgeving (IPLO): iplo.nl.

Vragen over de omgevingsvisie van Nuenen kunt u stellen aan projectleider mevr. J. de Vrees via j.devrees@nuenen.nl.

Vragen over het omgevingsplan van Nuenen kunt u stellen aan projectleider de heer R. Klaver via r.klaver@nuenen.nl.