Cultureel centrum Het Klooster in Nuenen is de thuisbasis voor veel verenigingen in de gemeente Nuenen. Het multifunctionele gebouw is verouderd en wordt daarom gerenoveerd. Het wordt een functioneel en duurzaam gebouw: een sociaal en cultureel bruisend hart in het centrum van Nuenen dat uitnodigt om er te vertoeven. De verenigingen die in het Klooster hun thuis hebben, beschikken straks over optimale voorzieningen voor hun activiteiten en werken intensief samen in Vereniging Het Klooster. Vereniging Het Klooster zorgt voor rendabel beheer en exploitatie van het Klooster.

Uitgangspunten & vragen/antwoorden over tijdelijke huisvesting

Om de juiste verwachtingen over de tijdelijke huisvesting te managen hebben we een aantal leidende principes/uitgangspunten vastgesteld. Ook hebben we een opsomming gemaakt van de veelgestelde vragen vanuit de gebruikers en de antwoorden vanuit de gemeente. Deze informatie staat op de webpagina Uitgangspunten & vragen/antwoorden.

Laatste nieuws: tijdelijke huisvesting definitief

De gebruikers van cultureel centrum Het Klooster verhuizen in april 2024 tijdelijk naar het Sioux gebouw in Nuenen, zodat zij tijdens de renovatiewerkzaamheden van Het Klooster een geschikt onderkomen hebben. De gemeente Nuenen en de eigenaar van het Sioux gebouw hebben een tijdelijke huurovereenkomst afgesloten. Lees meer in het nieuwsbericht.

Leon Giesen (Raad van Bestuur Sioux) en wethouder Sandor Löwik (gemeente Nuenen) voor het Sioux gebouw

Planning

Naar verwachting start de renovatie van Het Klooster in de zomer van 2024. Tot die tijd moet er nog een aantal belangrijke stappen worden gezet.

 1. Afgerond: Kwartiermaker gestart

  In de zomer van 2023 is Marcia van den Wildenberg als (onafhankelijk) kwartiermaker aangenomen. Zij brengt alle partijen in Het Klooster samen en stimuleert en faciliteert hen om de gewenste maatschappelijke impact te vertalen in samenwerking, projecten en activiteiten.

 2. Afgerond: Tijdelijke huisvestingslocatie(s) definitief

  Voor de gebruikers van Het Klooster zijn we op zoek naar een geschikte tijdelijke huisvestingslocatie.

 3. Momenteel bezig: Aanbesteding aannemer renovatie

  De aanbesteding voor de renovatie van Het Klooster loopt.

 4. Nog te doen: Verhuizing gebruikers naar tijdelijke huisvestingslocatie

  De voorlopige verhuisdatum naar de tijdelijke huisvestingslocatie staat gepland in april 2024.

 5. Nog te doen: Start verbouwing

  We verwachten in de zomer van 2024 te starten met de verbouwing van Het Klooster.

Persbericht: Tijdelijke huisvesting gebruikers Het Klooster in Sioux gebouw

De gebruikers van cultureel centrum Het Klooster verhuizen in april 2024 tijdelijk naar het Sioux gebouw in Nuenen, zodat zij tijdens de renovatiewerkzaamheden van Het Klooster een geschikt onderkomen hebben. De gemeente Nuenen en de eigenaar van het Sioux gebouw hebben een tijdelijke huurovereenkomst afgesloten.

Zoekactie naar tijdelijke huisvestingslocatie

De voorbereidingen voor de aankomende renovatie van Het Klooster zijn in volle gang. Wanneer alles volgens planning verloopt, start de renovatie van Het Klooster in juni 2024. Tijdens de renovatiewerkzaamheden moeten de gebruikers van Het Klooster tijdelijk ergens anders worden gehuisvest. Daarvoor is de gemeente Nuenen op zoek gegaan naar een geschikte locatie. De wens was om de gebruikers van Het Klooster zoveel mogelijk bij elkaar te huisvesten op één plek.
We zijn verheugd dat we deze locatie hebben gevonden in het Sioux gebouw aan de Pinckart 24 in Nuenen (vlakbij kringloopwinkel Het Goed). Dit gebouw voldoet aan de gestelde wensen, is groot genoeg om alle gebruikers in te huisvesten én is de benodigde periode beschikbaar. Deze week is de tijdelijke huurovereenkomst gesloten met de eigenaar van het Sioux gebouw.

Belang van lokale verenigingen

Er is nauwe afstemming geweest met het bestuur van de vereniging van Het Klooster en met de huidige beheerder, aangezien zij gezamenlijk alle gebruikers van Het Klooster vertegenwoordigen.
‘Als gemeente hechten we veel waarde aan maatschappelijke deelname en daarmee ook aan onze verenigingen. We zijn dan ook blij dat we een geschikte locatie hebben gevonden, zodat zoveel mogelijk activiteiten tijdens de renovatie van Het Klooster gewoon door kunnen gaan.’ - wethouder Sandor Löwik
‘We vinden het fijn dat het gelukt is om één locatie te vinden waar al onze gebruikers terecht kunnen tijdens de renovatie, zodat de onderlinge verbinding behouden blijft.’ - voorzitter bestuur vereniging van gebruikers Het Klooster Piet Bartholomeus

Planning

In januari 2024 ontvangt de gemeente de sleutel van het Sioux gebouw, waarna het gebouw gebruiksklaar wordt gemaakt. De verhuizing van de gebruikers van Het Klooster staat gepland in april 2024, zodat de renovatie van Het Klooster in juni 2024 van start kan gaan. Volgens planning kunnen de gebruikers eind 2025 weer terug naar Het Klooster zodra de renovatie is afgerond.

Meer informatie

Op deze pagina houden we alle belanghebbenden en geïnteresseerden op de hoogte van de stappen die we zetten én de resultaten die we realiseren.