Als gemeente willen we graag natuurlijke, gezonde en gevarieerde bosgebieden. Om daarvoor te zorgen, gaan we een deel van onze bosgebieden (de Papenvoortse heide, de Vaarlese heide, de Collse- en Refelingse heide en Pastoorsmast) omzetten naar ‘natuurbos’. Een natuurbos is een bosgebied dat bestaat uit een zo natuurlijk mogelijk bos met veel verschillende inheemse loofbomen en struiken (die van oorsprong in ons land voorkomen) en een grote biodiversiteit. 

De Bosgroep Zuid-Nederland(externe link) selecteert de bomen die gekapt gaan worden weloverwogen en zeer zorgvuldig. Dit gebeurt nu al. De bomen die we weghalen krijgen een oranje verfmarkering op de stam. Hierbij wordt het aandeel uitheemse boomsoorten verminderd en wordt de structuur in het bosgebied verhoogd. Bomen zonder markering of met gele strepen of blauwe of groene stippen blijven staan. De kap van de bomen vindt komend najaar / winter plaats. 

Deze maatregelen hebben afgelopen winter in het bos aan de Vaarlese heide (ten noorden van de snelweg A270), al plaatsgevonden.

In februari 2024 gaan we aan de slag met het inrichten van de bosgebieden aan de Papenvoortse Heide in Nuenen.

Voor gedetailleerde informatie over de werkzaamheden aan de Papenvoortse heide ter bevordering van een gezond en gevarieerd bos, verwijzen we u graag naar de betreffende pagina.

Vragen over de werkzaamheden?

Heeft u vragen over de werkzaamheden, neem dan contact op met Bosgroep Zuid Nederland(externe link) via (040) 20 66 360.