Als gemeente willen we graag natuurlijke, gezonde en gevarieerde bosgebieden. Om daarvoor te zorgen, gaan we een deel van onze bosgebieden (de Papenvoortse heide, de Vaarlese heide, de Collse- en Refelingse heide en Pastoorsmast) omzetten naar ‘natuurbos’. Een natuurbos is een bosgebied dat bestaat uit een zo natuurlijk mogelijk bos met veel verschillende inheemse loofbomen en struiken (die van oorsprong in ons land voorkomen) en een grote biodiversiteit. 

Werkzaamheden Papenvoortse Heide: kap uitheemse boomsoorten

De komende periode gaan we aan de slag met het uitvoeren van werkzaamheden op de Papenvoortse heide in Nuenen. Hier worden in de winter een aantal uitheemse boomsoorten, zoals Amerikaanse eiken, douglas en Corsicaanse den, gekapt. Door deze kap willen we het aandeel uitheemse boomsoorten verminderen. Bovendien zorgen we zo voor meer licht en structuur in het bos en ook meer mogelijkheden voor het aanplanten van inheemse loofboomsoorten. In de winter van 2024-2025 gaan we hier jonge inheemse loofboomsoorten planten

Werkwijze kappen bomen

De Bosgroep Zuid-Nederland(externe link) selecteert de bomen die gekapt gaan worden weloverwogen en zeer zorgvuldig. Dit gebeurt in de zomer van 2023 (medio juli en augustus). De bomen die we weghalen krijgen een oranje verfmarkering op de stam. Hierbij wordt het aandeel uitheemse boomsoorten verminderd en wordt de structuur in het bosgebied verhoogd. Bomen zonder markering of met gele strepen of blauwe of groene stippen blijven staan. De kap van de bomen vindt komend najaar / winter plaats.

Deze maatregelen hebben afgelopen winter in het bos aan de Vaarlese heide (ten noorden van de snelweg A270), al plaatsgevonden.

Veiligheid voorop

Bij dit soort werkzaamheden is het erg belangrijk dat iedereen goed op de veiligheid let. De machines rijden ook over de paden en wegen en door hun grootte zijn ze gevaarlijk. In verband met de eigen veiligheid is het belangrijk dat bezoekers voldoende afstand van de machines houden en zeker niet in de draaicirkel of in de baan van de machines gaan staan of lopen. De houtstapels mogen niet beklommen worden, omdat stammen dan kunnen gaan rollen. Bezoekers worden vriendelijk verzocht om gepaste afstand te houden tot het werk en de machines, en niet over afgesloten paden te lopen.

Wat merken bezoekers hiervan in het bos?

We proberen uiteraard de overlast tot een minimum te beperken. Bezoekers aan het bosgebied Papenvoortse Heide zullen echter ongetwijfeld merken dat er wordt gewerkt. Mogelijk zijn paden tijdens de werkzaamheden moeilijker begaanbaar of tijdelijk afgesloten. Zodra de werkzaamheden klaar zijn, gaan de paden weer open en herstellen we deze als dat nodig is. 

Provinciale subsidie

Voor de Papenvoortse heide en de Vaarlese heide is vanuit de Provincie Noord-Brabant binnen het ‘Uitvoeringsprogramma Biodiversiteit in het BrabantsBoslandschap 2022 – 2026’ subsidie ontvangen voor het soortenrijker, weerbaarder en aantrekkelijker maken van de bossen. Zo wordt ingezet op natuurlijkere bossen met een hoge biodiversiteit en een groot aandeel inheemse loofboomsoorten en struiken. Enkele maatregelen binnen deze subsidie zijn het verhogen van de structuur in de bossen, de kap van uitheemse boomsoorten, de aanplant van inheemse loofboomsoorten, het verhogen van het aandeel dood hout en het verspreiden van gesteentemeel (gemalen mineraalrijk gesteente) om de verzuring van de bodem te verminderen. Deze maatregelen worden de komende jaren uitgevoerd.

Vragen over de werkzaamheden?

Heeft u vragen over de werkzaamheden, neem dan contact op met Bosgroep Zuid Nederland(externe link) via (040) 20 66 360.

oogstmachine
gewenst bosbeeld
Harvester (oogstmachine) Gewenst bosbeeld Vaarlese heide