Wat is het?

De meeste mensen willen zo lang mogelijk in hun vertrouwde omgeving blijven wonen. Soms is daar ondersteuning bij nodig. Bijvoorbeeld door ouderdom, een handicap of ziekte.

Gelukkig zijn er vaak familieleden, buren of vrienden die een handje willen helpen. Als deze hulp niet voldoende is, dan kan de gemeente ondersteuning bieden. Dit is geregeld in de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).

Wat moet ik doen?

Uitgangspunt is uw eigen verantwoordelijkheid. U heeft niet automatisch recht op een voorziening. De gemeente bekijkt op de eerste plaats met u of u zelf de benodigde hulp kunt regelen, bijvoorbeeld door de inzet van familie, buren of kennissen. Wanneer dat niet of in onvoldoende mate mogelijk is dan wordt samen met u nagegaan of u in aanmerking komt voor een individuele voorziening. U kunt hierbij denken aan de volgende voorzieningen:

Heeft u ondersteuning nodig?

Als u wilt weten of u in aanmerking komt voor hulp, vul dan het contactformulier in. U wordt dan teruggebeld door onze medewerkers van het CMD (Centrum voor Maatschappelijk Deelname). In het gesprek zoeken we samen met u naar een oplossing of maken we een persoonlijke afspraak.

Of neem telefonisch contact op met het CMD: (040) 283 16 75.

Meenemen

Als u een afspraak heeft dan is het goed om iemand te vragen om bij het gesprek aanwezig te zijn. Iemand die u vertrouwt en uw situatie goed kent. Zet voor het gesprek wat zaken op een rij, zoals de dingen die goed gaan en die minder goed gaan en waarbij u ondersteuning nodig heeft. Denk ook na of er mensen in uw omgeving zijn die u met bepaalde zaken kunnen helpen.

Wat kost het?

Voor de meeste voorzieningen betaalt u een eigen bijdrage.