Wat is het?

Een gehandicaptenparkeerplaats is een parkeerplaats voor mensen met een lichamelijke beperking. Andere bestuurders mogen hun auto hier niet parkeren.

U kunt een eigen gehandicaptenparkeerplaats bij uw woning aanvragen bij de gemeente.  U krijgt dan een gereserveerde parkeerplaats waar alleen het voertuig met uw kenteken mag staan. Ook is er een mogelijkheid om een algemene gehandicaptenparkeerplaats aan te vragen. Dit is alleen mogelijk op een strategische locatie binnen de gemeente. (Denk bijvoorbeeld aan een gehandicaptenparkeerplaats bij een supermarkt of sporthal)

Hoe werkt het?

Om in aanmerking te kunnen komen voor een gereserveerde gehandicapten parkeerplaats zijn er een aantal voorwaarden waaraan u moet voldoen:

  • U bent mindervalide. Hieronder wordt verstaan dat de aanvrager niet meer dan 25 meter zelfstandig kan voortbewegen of rolstoel gebonden is;
  • U dient zelf het motorvoertuig te besturen;
  • U heeft geen parkeergelegenheid op eigen terrein;

Om de aanvraag in behandeling te kunnen nemen hebben wij een aantal documenten van u nodig:

  • Kopie medische verklaring waaruit blijkt dat aanvrager niet meer dan 25 meter zelfstandig kan voortbewegen of rolstoel gebonden is;
  • Kopie gehandicaptenparkeerkaart;
  • Kopie rijbewijs;
  • Kopie kentekenbewijs;

U kunt de aanvraag  online doen en de gevraagde documenten uploaden. U mag de aanvraag ook per post in dienen, wij vragen u dan de gevraagde documenten toe te voegen.

Uw aanvraag wordt beoordeeld. Bij toekenning wordt dit gepubliceerd in Staatscourant. Er is dan een termijn van 6 weken waarin bezwaar door derden aangetekend kan worden. Als er geen bezwaren zijn ingediend kan de gehandicaptenparkeerplaats worden ingericht.

Wat kost het?

Aanvragen gehandicaptenparkeerplaats: € 83,20
Aanleggen gehandicaptenparkeerplaats: € 495,00
Verplaatsen gehandicaptenparkeerplaats: € 328,99