Hoe maaien we?

De gemeente Nuenen voert het maaien op twee manieren uit:

Recreatief grasveld

Dit zijn grasvelden die we onderhouden als gazon. Vooral in de dorpen maaien we op deze manier. We maaien deze velden op beeldniveau B. Wilt u weten wat beeldkwaliteit is? Kijk dan bij Wat is beeldkwaliteit?

In deze kaart ziet u welke velden als gazon worden gemaaid.

  • Ecologisch bermbeheer
    • minder maaien
    • gefaseerd maaien (niet alles tegelijk)

We maaien 1 of 2 keer per jaar:

  • De eerste keer rond juni of juli
  • De tweede keer rond september of oktober
  • In de wintermaanden maaien we niet.

We houden ook rekening met ‘verhouting’. Dat betekent dat kleine takken kunnen uitgroeien tot bomen. Door te maaien kan verhouting worden voorkomen. Daarom slaan we bij elke maaibeurt een ander stuk over. Zo blijft er altijd ongeveer 20% ongemaaid, op een steeds andere plek.

Waarom ecologisch maaien?

We willen meer bloemen, kleur en insecten in de bermen. Het wordt dus geen wildernis, maar een levendige en natuurlijke plek voor bijvoorbeeld insecten, vogels en kleine dieren.

De meeste bermen maaien we minimaal één keer per jaar. Dat zorgt voor meer soorten planten en bloemen. Deze zijn belangrijk voor insecten. Zij gebruiken het hoge gras om te schuilen, voedsel te vinden of zich voort te planten. We maaien volgens Kleurkeur. Dit is een keurmerk van de Vlinderstichting. Het helpt om de biodiversiteit te verbeteren.

Waarom is dat belangrijk?

Insecten, zoals sluipwespen, zijn natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups. Een gezonde natuur helpt dus om overlast van deze rups te verminderen.

Ook ontstaat er door minder maaien meer variatie inflora en fauna. En door het maaisel weg te halen, krijgt de bodem minder voeding. Dat klinkt gek, maar het helpt juist! Zo groeien er meer bloemen en minder alleen gras.

In deze kaart ziet u welke stukken berm ecologisch worden gemaaid. Bij elk vak staat hoe vaak het wordt gemaaid.

Veiligheid

Bij het maaien letten we altijd op de verkeersveiligheid. Op gevaarlijke plekken, zoals bij kruispunten en fietspaden, maaien we vaker: drie keer per jaar. Zo blijft het overzicht goed en blijft het veilig. Om langs wandel- en fietspaden naast bermen toegenkelijk te houden maaien we extra. De eerste meter  maaien we drie keer per jaar.
 

We voeren al het werk uit volgens de Wet natuurbescherming en de landelijke gedragscode.