Reglement vrijwilligersprijs en jeugdlintje

Het erkennen en waarderen van vrijwilligerswerk vindt de gemeente Nuenen belangrijk. De gemeente reikt daarom jaarlijks de vrijwilligersprijs uit voor inwoners van achttien jaar en ouder die een bijzondere vrijwilligersprestatie hebben geleverd. Voor jeugdige vrijwilligers reikt de gemeente Nuenen vanaf 2021 het jeugdlintje uit. Op deze wijze wil de gemeente de jeugd extra stimuleren om vrijwilligerswerk te doen. De vrijwilligersprijs en het jeugdlintje zijn opgenomen in de vrijwilligersnota 2020-2026. Het reglement voor de vrijwilligersprijs is geactualiseerd en het reglement voor het jeugdlintje is opgesteld. Het college stelt het reglement voor de vrijwilligersprijs en jeugdlintje vast.

Beleidsregels Tijdelijke ondersteuning noodzakelijke kosten (Tonk)

Het Rijk heeft gemeenten de opdracht gegeven tijdelijk inkomensondersteunende maatregelen aan inwoners te bieden in verband met de coronacrisis. De Tijdelijke ondersteuning noodzakelijke kosten (Tonk) moet voorzien in een bijdrage van woonkosten in de eerste helft van 2021. De gemeente stelt hiervoor beleidsregels vast die onderdeel uitmaken van het Bijzondere Bijstandsbeleid. Het college stelt de beleidsregels Tijdelijke ondersteuning noodzakelijke kosten Tonk Nuenen 2021 vast. De Rijksmiddelen voor Tonk worden gebruikt voor het uitvoeren van de regeling.

Corona steunpakket voor ondernemers

De impact van de maatregelen tegen verdere verspreiding van het COVID-19 virus is groot voor ondernemers in Nuenen c.a. Het corona steunpakket voor ondernemers is bedoeld om de ondernemers in deze crisisperiode te ondersteunen op een aantal verschillende manieren. De Tijdelijke subsidieregeling COVID-19 tegemoetkoming ondernemers Nuenen, Gerwen en Nederwetten 2021 wordt vastgesteld onder de voorwaarde dat door de raad de benodigde financiële middelen ter beschikking worden gesteld. Het raadsvoorstel ‘Corona steunpakket voor ondernemers’ wordt ter besluitvorming voorgelegd aan de raad.

Omgevingsvisie Nuenen - ter inzage legging ontwerp

In onze omgevingsvisie wordt het bestaande beleid voor de fysieke leefomgeving én de gewijzigde en nieuwe ambities vertaald tot één integrale langetermijnvisie, met het thema ‘gezondheid’ als verbindende factor. De omgevingsvisie is opgesteld met behulp van een uitgebreid participatietraject en als uitwerking van de Omgevingsagenda. De omgevingsvisie Nuenen is nu als ontwerp gereed voor inspraak conform de gemeentelijke Inspraakverordening en in lijn met het toekomstige artikel 16.26 van de Omgevingswet. Het college besluit het ontwerp van de omgevingsvisie Nuenen voor iedereen ter inzage te leggen.

Op te nemen ontsluiting in bestemmingsplan Herijking Nuenen West

Voor de vaststelling van het bestemmingsplan moet het college eerst een besluit nemen over de ontsluiting van het plangebied Nuenen West. Voorgesteld wordt om voor de ontsluiting van Nuenen West te kiezen voor opname van de verfijnde variant X in het vast te stellen bestemmingsplan. Deze variant scoort het beste op gebied van stedenbouw (verbinding met Nuenen), verkeersveiligheid (o.a. voor fietsers) en leefbaarheid (geluid). Hij is daarom inhoudelijk het beste te onderbouwen en daarmee juridisch ook beter te verantwoorden. Het college besluit Ontsluiting variant X op te nemen in het vast te stellen bestemmingsplan Herijking Nuenen West. De raad wordt geïnformeerd middels een raadsinformatiebrief en een rapport. Beide worden ook gepubliceerd op de website.

Urgent- woningzoekenden komen zelf aan het roer

December 2019 heeft de gemeenteraad de Huisvestingsverordening Nuenen c.a. 2020-2023 vastgesteld. Deze verordening is op 1 januari 2020 in werking getreden. De overige gemeenten van het Stedelijk Gebied Eindhoven (SGE) hebben dezelfde Huisvestingsverordening vastgesteld. Een belangrijke wijziging van deze Huisvestingsverordening ten opzichte van de vorige verordening is dat urgent-woningzoekenden de mogelijkheid krijgen om zelf te reageren op het woningaanbod, daarmee wordt de huurder ‘zelf aan het roer’ gezet. In de Huisvestingsverordening is het aan college gelaten om te bepalen wanneer dit in werking treedt (in afwachting van de uitwerking). Dit voorstel zorgt ervoor dat het zelf zoeken door urgenten conform regionale afspraak per 1 maart in werking treedt. Het college neemt kennis van de uitwerking van het aspect ‘huurder zelf aan het roer’ en bepaalt dat artikel 6, lid 9 van de Huisvestingsverordening op 1 maart 2021 in werking treedt.