Op 23 juli 2021 heeft de gemeente Nuenen c.a. de ASD verzocht om advies uit te brengen over de nota Dementievriendelijk Nuenen 2021-2025. Op 27 juli 2021 heeft de ASD haar aanbevelingen over de nota schriftelijk uitgebracht. Gezien het korte tijdsbestek en de vakantieperiode was het niet mogelijk om een advies uit te brengen. Toch heeft u uitgebreid gereageerd en aanbevelingen gedaan. Hartelijk dank hiervoor.

Hieronder leest u onze reactie op uw aanbevelingen. Onze reactie volgt steeds onder de door uw uitgebrachte aanbevelingen. Hiervoor is de letterlijke tekst gebruikt uit uw reactie.

Adviezen en reacties

1. Aanbeveling: Stimuleer dat de werkgroep, gezien haar centrale en grote rol, evenwichtig is samengesteld. Zeker de doelgroep die de nota wil bereiken, dient vertegenwoordigd te zijn. Anders wordt over en niet met hen gesproken en beslist.

1. Reactie: We hebben deze aanbeveling overgenomen en verwoord in de beleidsnota. We zijn het met de ASD eens dat we de doelgroep actief willen betrekken bij de beleidsontwikkeling en uitvoering. Zo geven we vorm aan het principe ‘niets over ons, zonder ons’.

2. Aanbeveling: Formuleer duidelijker welke doelen de gemeente verwacht dat de werkgroep zou moeten bereiken. Laat haar de vrijheid om de weg naar die doelen te kiezen en biedt haar daarvoor de ondersteuning en de noodzakelijke middelen.

2. Reactie: We hebben deze aanbeveling deels overgenomen en deels verwoord in de beleidsnota. We hebben in de nota een aantal beleidsdoelen en indicatoren opgenomen. Voordat we financiële middelen verstrekken voor de uitvoering van activiteiten moet vooraf het doel en bereik vastgesteld worden. Dit doen we in samenwerking met de Werkgroep Dementievriendelijk Nuenen en de GGD Brabant-Zuidoost. Vanwege het feit dat de werkwijze voornamelijk projectmatig is en een beroep gedaan wordt op vrijwilligers wensen we dit vooraf niet te strak vast te leggen. Hierdoor houden we meer ruimte voor ideeën uit de samenleving. In gezamenlijkheid wordt wel beoordeeld of een activiteit in aller redelijkheid bijdraagt aan de beleidsdoelstellingen.

3. Aanbeveling: De focus ligt sterk op de dementerenden en hoe de omgeving op hen moet reageren. Maar de focus ligt minder of niet op de omgeving, zoals vrijwilligers, mantelzorgers, winkels, clubs en werkgevers die die gewenste omgeving (pro deo) vorm moeten gaan geven. Er wordt gewerkt aan bewustwording en dat is goed. Maar hulp en daadwerkelijk support om hun lastige en soms zware taak (mantelzorgers) goed te kunnen blijven doen is minder duidelijk uitgewerkt.

Aanbeveling: Werk deze essentiële fase verder uit of vraag de werkgroep expliciet deze fase uit te werken.

3. Reactie: We hebben deze aanbeveling niet overgenomen omdat dit al in de beleidsnota verwoord is. De nota is tot stand gekomen dankzij de samenwerking met ondernemers / centrummanagement, het culturele veld, de LEVgroep, de GGD Brabant Zuidoost en de werkgroep Dementievriendelijk Nuenen. De activiteiten uit de nota richten zich onder andere uit de door u geschetste groepen en vindplaatsen. Daarnaast maken we nadrukkelijk de verbinding met het mantelzorgbeleid en doen we een beroep op het vrijwilligerspunt. Inwoners die behoefte hebben aan hulp, zorg of ondersteuning kunnen terecht bij het CMD, specifieker: voor mantelzorgers is dit het Steunpunt Mantelzorg en voor vrijwilligers is dit het vrijwilligerspunt Nuenen.

4. Aanbeveling: Vraag aan alle leden van de werkgroep of zij zich herkennen in de genoemde taken en of zij voldoende tijd en energie hebben om deze taken goed uit te kunnen en willen voeren.

4. Reactie: We hebben dit voor een groot gedeelte al gedaan. De werkgroep is vol goede en frisse energie van start gegaan nadat de werkzaamheden vanwege de coronapandemie een tijd stil gelegen lagen. De werkgroep heeft in zijn totaliteit de uitgangspunten van de vorige nota herbevestigd en vervolgens een afvaardiging samengesteld die actief met het beleid hebben meegedacht. Zij hebben deze nota mede tot stand gebracht. De totale werkgroep heeft daarnaast nadrukkelijk de wens uitgesproken om voornamelijk uitvoerend bezig te willen zijn. We werken daarnaast op projectbasis activiteiten uit. Dus ook inwoners van buiten de werkgroep worden betrokken, hun inzet zal eerder incidenteel zijn. Werkgroepleden spelen een structurelere rol bij de beleidsontwikkeling- en uitvoering. Tot slot hebben werkgroepleden zich gecommitteerd aan één van de drie commissies binnen de werkgroep. Hierdoor sluiten de activiteiten grotendeels aan bij de persoonlijke interesses van werkgroepleden.

5. Aanbeveling: Analyseer de overlap tussen deze drie beleidsnota’s voor wat betreft het beroep op en ondersteuning van de beperkte groep inwoners die de gevraagde taken moeten gaan uitvoeren. Zijn de drie onafhankelijke steunpunten nodig? Is het handig de budgetten vast te verdelen over deze drie nota’s? En wie coördineert die drie domeinen?

5. Reactie: We hebben deze aanbeveling deels overgenomen en deels verwoord in de beleidsnota. Onze gemeente kent twee steunpunten. Één steunpunt voor vrijwilligers en één steunpunt voor mantelzorgers, een steunpunt dementie is er niet. Vanwege het grote verschil tussen vrijwilligers en mantelzorgers is een apart steunpunt gerechtvaardigd. Wat we wel gaan doen is het behoefteonderzoek mantelzorg en het panelonderzoek dementie in Nuenen in samenhang uitvoeren. Dit is ook zo overgenomen in de beleidsnota. De ambtelijke coördinatie ligt bij één ambtenaar die verantwoordelijk is voor de door u genoemde beleidsdossiers.

Uit de enquête komt naar voren dat de inwoners nadrukkelijk verzoeken om meer fijne plekken in verpleeg- en verzorgingshuizen. In de nota wordt daar niet op ingegaan.

6. Aanbeveling: Doe dat wel. Biedt uitzicht dat als het thuis echt niet meer gaat, er hulp is om de overgang naar een verpleeg- of verzorgingshuis soepel mogelijk te maken. Dan houden mantelzorgers het langer vol.

6. Reactie: We hebben deze aanbeveling overgenomen en verwoord in de beleidsnota. We hebben dit uitgebreid verwoord onder speerpunt 3. Er is een woonzorgnota in Nuenen waarbij partijen als Helpt Elkander, huurdersbelangengroepen, ouderenbonden, Archipel en de gemeente nadenken, plannen en acties ontwikkelen op gebied van o.a. woonzorg.

7. Aanbeveling: Zorg dat de werkgroep daarvan op de hoogte is en gebruik maakt van de kennis en inzichten van die partijen.

7. Reactie: We hebben deze aanbeveling overgenomen en verwoord in de beleidsnota. We hebben dit uitgebreid verwoord onder speerpunt 3. De ambtelijk vertegenwoordiger in de werkgroep Dementievriendelijk Nuenen c.a. neemt tevens zitting in het woon-zorg platform waarin o.a. bovengenoemde partijen in vertegenwoordigd zijn. We garanderen hierdoor een goede informatie uitwisseling.

Vervolg

De nota wordt op 15 september besproken in de Commissie Samenleving van de gemeente Nuenen. De eventuele reactie van de commissie wordt verwerkt in de nota. Het advies van de ASD en deze brief worden als bijlage toegevoegd aan de nota zodat de commissie het advies al dan niet kan betrekken bij hun reactie. Vaststelling van de nota gebeurt door de gemeenteraad. Wanneer de gemeenteraad de beleidsnota Dementievriendelijk Nuenen 2021-2025 vast heeft gesteld, wordt de Adviesraad hierover geïnformeerd.