Op 1 januari 2024 is de Omgevingswet in werking getreden. Minder bekend is dat op die datum ook de Wet kwaliteitswaarborging (Wkb) voor het bouwen in is gegaan. We leggen u graag uit wat beide wetten inhouden en wat ze voor u betekenen.

Wat is de Omgevingswet?

De Omgevingswet voegt de wetten en regels over onze ‘fysieke leefomgeving’ samen. Dit zijn wetten en regels voor wonen, wegen, milieu, natuur en water. De Omgevingswet maakt de procedures overzichtelijker. Wilt u een project starten, zoals een uitbreiding van uw woning of bedrijf? Dan hoeft u nog maar één vergunning aan te vragen bij één loket: het Omgevingsloket.

Wat betekent de Omgevingswet voor u?

U krijgt vanaf 2024 met de Omgevingswet te maken als u iets wilt (ver)bouwen aan uw huis of tuin. Bijvoorbeeld als u plannen hebt om uw huis te verbouwen, een boom wilt kappen, een evenement wilt organiseren of als u als ondernemer een loods wilt laten plaatsen naast uw bedrijfspand. Hiervoor heeft u misschien een vergunning nodig. Of u moet een melding doen. Dit kunt u vanaf 1 januari 2024 opzoeken en aanvragen in het nieuwe digitale Omgevingsloket.

U kunt ook met de Omgevingswet te maken krijgen als iemand anders iets wil veranderen in uw buurt. Bijvoorbeeld als uw buren een garage willen neerzetten. U bent dan belanghebbende.

Wat is het digitale Omgevingsloket?

Het digitale Omgevingsloket(externe link) is een website. U vindt er alle informatie en regels van de gemeente, het waterschap, de provincie en de rijksoverheid over de omgeving. Bij dit online loket kunt u online controleren of u een vergunning nodig hebt. U kunt er ook online een vergunning aanvragen of een melding doen bij gemeente, provincie of waterschap. Wij raden u aan altijd (eerst) een afspraak te maken aan de gemeentebalie of te bellen/mailen met de gemeente over uw aanvraag voor een vergunning.

Participatie onder de Omgevingswet

De gemeente Nuenen wil dat inwoners zich betrokken voelen bij wat er in hun gemeente gebeurt. De nieuwe Omgevingswet stimuleert participatie. Participatie betekent dat initiatiefnemers - dit kunnen bewoners, ondernemers, organisaties en ook de gemeente zelf zijn - met hun omgeving in gesprek gaan over hun plan. Zij zijn daar verantwoordelijk voor. Dat betekent dat een initiatiefnemer de omgeving zelf informeert en/of vraagt mee te denken over het plan.

Niet iedereen hoeft het uiteindelijk eens te zijn met uw plan, maar als mensen zich gehoord voelen, vermindert dat wel de kans dat ze in een later stadium bezwaar maken. Er komen vaak ook nog eens betere plannen uit. Het betrekken van de omgeving bij het maken van een plan kost u aan de voorkant misschien extra tijd, maar levert over het gehele traject meestal tijd op. Bovendien is het gewoon een kwestie van goed fatsoen om met uw omgeving te praten over wat u wilt gaan doen.

De gemeente heeft een handreiking voor participatie gemaakt. Daarin vindt u allerlei aandachtspunten die belangrijk zijn om over na te denken. De handreiking is niet bedoeld als een verplicht stappenplan voor de participatie. U kunt de handreiking naar eigen inzicht gebruiken.

Wat is de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb)?

De Omgevingswet knipt de bouwvergunning op in twee delen: een ruimtelijke en een technische vergunning. De ruimtelijke bouwvergunning gaat over de vraag of u op een bepaalde plek het door u gewenste gebouw mag bouwen. Dat is vastgelegd in het gemeentelijke omgevingsplan. De technische bouwvergunning gaat over de vraag of uw bouwwerk voldoet aan de technische regels en kwaliteitseisen. Eerder voerde de gemeente deze controle uit. Onder de Wkb is dit een taak van de kwaliteitsborger. Dit is een onafhankelijke controleur die tijdens het ontwerp en op de bouwplaats controleert of een gebouw voldoet aan de technische eisen. Het doel hiervan is dat de kwaliteit van gebrouwen verbetert door minder bouwfouten en gebreken.

De Wet kwaliteitsborging voor het bouwen geldt vanaf 1 januari 2024 eerst alleen voor nieuwe bouwwerken in de laagste risicoklasse (gevolgklasse 1). Denk daarbij bijvoorbeeld aan een woning, fiets- of voetgangersbrug, recreatiewoning en een kleine bedrijfshal.

Wat betekent de Wkb voor u?

Is uw bouwplan een bouwwerk volgens gevolgklasse 1? Dan moet u vanaf 1 januari 2024 zelf een kwaliteitsborger inschakelen. Uw aannemer of architect kan u hierbij helpen. Zonder kwaliteitsborger kunt u geen bouwmelding doen. U mag dan niet beginnen met bouwen.

Nieuwe werkwijze is wennen

De nieuwe Omgevingswet en de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) vragen om een andere werkwijze die voor iedereen nieuw is. In het begin zal dit best wel wennen en ontdekken zijn. Wij doen er alles aan om u zo goed mogelijk te helpen bij uw (ver)bouwplannen volgens deze nieuwe wetten en werkwijze. 

Vragen?

Heeft u een bouwplan of -initiatief en vragen over de Omgevingswet of de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen? Neem dan contact met ons op via het algemeen telefoonnummer (040-2631631) of via e-mail over het onderwerp Wkb (bouwtoezicht@nuenen.nl) en over het onderwerp Omgevingsvergunning via e-mail (omgevingsvergunning@nuenen.nl).

Als u hulp nodig heeft bij het aanvragen van een vergunning via het nieuwe digitale Omgevingsloket kunt u vanaf 1 januari 2024 ook bij ons terecht.