Ruim 34.000 kinderen (vanaf 9 jaar) uit de regio Eindhoven en Helmond ontvangen vanaf dinsdag 12 maart een uitnodiging voor hun gratis vaccinaties voor BMR/DTP, HPV en Meningokokken. GGD Brabant-Zuidoost vaccineert kinderen in de periode van 25 maart tot en met 18 april op een vaccinatielocatie in de buurt. Alle kinderen die in aanmerking komen, krijgen ongeveer 2 weken van tevoren een uitnodiging van het RIVM via de post.

Wie krijgen een uitnodiging?

  • BMR/DTP: alle kinderen die geboren zijn tussen 1 januari en 30 juni 2015. De kinderen die geboren zijn tussen 1 juli en 31 december 2014 en nog niet geweest zijn, ontvangen een herinnering.
  • HPV: alle jongeren die geboren zijn in 2014. De jongeren geboren tussen 2005 en 2013 die in 2023 de 1e HPV-vaccinatie hebben gehaald, ontvangen een herinnering voor hun 2e HPV-vaccinatie.
  • Meningokokken ACWY: alle jongeren geboren in 2010.

Wij zijn altijd bij jou in de buurt

Ook dit jaar worden de brieven verstuurd in 2 rondes. Janneke Buissink, programmacoördinator Rijksvaccinatieprogramma bij GGD Brabant-Zuidoost: ‘De eerste kinderen ontvangen de brief half maart; de tweede groep ontvangt de brief eind maart. We vaccineren van 25 maart tot en met 18 april en zijn altijd bij jou in de buurt(externe link). We starten met de gemeentes Budel, Reusel, Best, Veldhoven en Gemert. Daarna zijn we te vinden in Eersel, Deurne, Eindhoven, Helmond, Valkenswaard, Asten en Geldrop.’

Kom op het voorgestelde tijdstip

‘We vragen kinderen om op het tijdstip uit de brief te komen’, vertel Inge Soetens, tevens programma coördinator. ‘Dit zorgt ervoor dat de wachttijd zo kort mogelijk blijft en dat alles soepel verloopt. Als het echt niet mogelijk is om het op voorgestelde tijdstip te komen, dan ben je welkom op een inloopmoment in 1 van de andere gemeentes. Je vindt de actuele tijden op onze website www.ggdbzo.nl(externe link).’.

Kinderen uit hetzelfde gezin

Soms komen er meerdere kinderen in één gezin in aanmerking voor een vaccinatie. Zij mogen de vaccinatie op dezelfde tijd komen halen en kiezen voor één van de tijdstippen uit de brief. Het is niet nodig om hiervoor te bellen. Ouders en kinderen kunnen samen naar de vaccinatielocatie komen.

Over het Rijksvaccinatieprogramma

In Nederland vinden we het belangrijk dat kinderen een gezonde start in het leven krijgen. Dit is geregeld binnen het Rijksvaccinatieprogramma, dat bescherming biedt tegen een aantal ernstige infectieziekten. Vaccineren helpt om verspreiding te voorkomen. Ouders hoeven niet te betalen voor de vaccinaties.