Hier vindt u alle informatie over de opvang van en hulp aan de Oekraïense vluchtelingen die in Nuenen verblijven. Deze pagina wordt continu aangevuld met nieuwe beschikbare informatie.

Nieuwsbrieven opvang Oekraïense vluchtelingen

Wij willen u graag op de hoogte houden van de laatste stand van zaken rond de opvang van de Oekraïense vluchtelingen in Nuenen. Wij brengen daarom wekelijks een digitale nieuwsbrief uit in het Nederlands, Oekraïens en Russisch. Wilt u de nieuwsbrief ontvangen? Stuur dan een mailtje naar oekrainers@nuenen.nl en vermeld in de onderwerpregel ‘aanmelding nieuwsbrief’. 

De volgende nieuwsbrief, editie 16, verschijnt op vrijdag 11 oktober in plaats van op 4 oktober.

Huisvesting bij gastgezin

Oekraïense vluchtelingen die huisvesting zoeken, kunnen ook gebruik maken van Takecarebnb. Takecarebnb is een van de samenwerkingspartners in RefugeeHomeNL en zij koppelt Oekraïense vluchtelingen aan gastgezinnen. Oekraïense vluchtelingen kunnen hiervoor rechtstreeks contact opnemen met Victor Hulvan van Rode Kruis Nederland, tel. 06 28 21 51 01 of e-mail vhulvan@redcross.nl. Victor is zelf een vluchteling uit Oekraïne en heeft in de afgelopen periode al succesvolle plaatsingen gedaan in onze regio, maar ook daarbuiten. Hij werkt samen met het regionale spreidingsteam van de veiligheidsregio. Victor spreekt en schrijft uitstekend Engels, Oekraïens en Russisch. Meer informatie? https://www.rhnl.nl/nl/over-ons/(externe link)

Burendag

Burendag is bedoeld om zoveel mogelijk buren met elkaar in contact te brengen. Waarom? Omdat buurten leuker, socialer en veiliger worden als buren elkaar ontmoeten, elkaar helpen en zich samen inzetten voor de buurt. In 2022 vieren we Burendag op 24 september. De bewoners van de Vrouwkensakker zijn volop bezig met de voorbereidingen. Oekraïners die in Nuenen in gastgezinnen verblijven en graag mee willen helpen met het organiseren van Burendag kunnen zich aanmelden bij Mirjam de Groot, tel. 06 40 65 46 31.

Uitreiking verblijfsstickers gepauzeerd

Vanwege een tekort aan grondstoffen voor het echtheidskenmerk op de verblijfssticker heeft de levering van de verblijfsstickers vertraging opgelopen. De IND kan daarom momenteel geen verblijfsbewijzen (zowel stickers als O-documenten) uitreiken. Dit betekent dat het voor Oekraïense ontheemden sinds 1 september 2022 tijdelijk niet mogelijk is om een online afspraak te maken voor het ophalen van een verblijfsbewijs. De verwachting is dat het uitreiken van de verblijfsbewijzen medio oktober hervat kan worden. Op 25 augustus hebben de Oekraïners die op dat moment in de gemeentelijke opvang in Nuenen verbleven, hun sticker opgehaald.

Huisdieren uit Oekraïne

4 augustus 2022 - Vanwege de situatie zijn de regels voor het reizen van vluchtelingen met huisdieren vanuit Oekraïne en Rusland tijdelijk versoepeld. Deze versoepeling geldt alleen voor huisdieren die samen met hun oorspronkelijke eigenaar zijn gevlucht en vanuit Oekraïne en Rusland naar Europa reizen. Omdat in Oekraïne en Rusland hondsdolheid (rabiës(externe link)) voorkomt, is het van groot belang dat de dieren zo snel mogelijk door een dierenarts worden gezien. Dit geldt voor huisdieren in de gemeentelijke én de particuliere opvang. www.hulpvoordierenuitoekraine.nl(externe link)

Wijzigingen doorgeven

4 augustus 2022 - Ontvang je leefgeld en heb je een vraag of wil je iets doorgeven aan de gemeente, bijvoorbeeld dat je gaat verhuizen of een baan hebt? Mail dan naar adminsoza@dienstdommelvallei.nl. Vermeld in de mail je naam, je geboortedatum en de startdatum van je werk.

Aanpassing frequentie nieuwsbrief

7 juli 2022 - Nu de fase van ingebruikname van de opvanglocatie is afgesloten en het leven daar z’n gewone gangetje gaat, zullen we de nieuwsbrief niet langer wekelijks uitbrengen maar elke twee weken.

Zorg(verzekering)

30 juni 2022 - Vanaf 1 juli 2022 wordt zorg aan vluchtelingen uit Oekraïne vergoed uit de nieuwe Regeling Medische zorg Ontheemden uit Oekraïne (RMO). Dit maakt het voor zorgverleners eenvoudiger om vergoeding van medische zorg voor vluchtelingen uit Oekraïne te declareren.

Om de extra belasting voor de al drukke Nuenense huisartsenpraktijken beheersbaar te houden, is de zorg voor de vluchtelingen verdeeld over de verschillende praktijken. Elke vluchteling heeft een vaste huisarts toegewezen gekregen.

Voor vluchtelingen die gaan werken geldt nu een verzekeringsplicht zolang zij werken. Vanwege de vaak kortlopende arbeidscontracten is besloten dat werkende vluchtelingen vanaf 1 augustus geen zorgverzekering meer hoeven af te sluiten. Zij vallen dan onder de RMO. 

19 nieuwe bewoners

16 juni 2022 - Deze week hebben 19 nieuwe bewoners hun intrek genomen in de gemeentelijke opvanglocatie aan de Vrouwkensakker. Er wonen nu in totaal 36 Oekraïense vluchtelingen. Op één na zijn nu alle beschikbare wooneenheden in gebruik. Vanwege de samenstelling van de gezinnen die opvang behoeven, worden niet alle beschikbare bedden in de wooneenheden benut. De Veiligheidsregio bepaalt de toewijzing van de beschikbare ruimtes aan de vluchtelingen, de gemeente heeft daar geen rol in. Lees meer in nieuwsbrief 7.

Nieuwe bewoners

10 juni 2022 - Deze week hebben we 4 nieuwe vluchtelingen in de opvanglocatie aan de Vrouwkensakker ontvangen. Er wonen nu in totaal 17 Oekraïense vluchtelingen in het voor tijdelijke bewoning geschikt gemaakte voormalige schoolgebouw. We verwachten op korte termijn nog meer mensen, maar wanneer en hoe groot die groep zal zijn, horen we pas kort voor aankomst.

Het leven in de opvanglocatie

De Oekraïense vluchtelingen zijn inmiddels ingeschreven bij de gemeente en er is leefgeld voor hen geregeld. Ze zijn dankbaar voor de hulp die hen wordt geboden. Dankzij een Oekraïens sprekende vrijwilliger die al langer in Nuenen woont werden zij bij aankomst in hun eigen taal warm welkom geheten. Hij vertaalde ook wat locatiemanager Mirjam de Groot uitlegde over de opvanglocatie en de gang van zaken daar.

De vluchtelingen zijn nu vooral bezig met het vormgeven van hun leven in hun wooneenheid en het verkennen van hun nieuwe woonomgeving. Ze beginnen al een beetje hun draai te vinden in Nuenen. Zij willen daarnaast graag werken en onderzoeken daarvoor de mogelijkheden. De gemeente organiseert binnenkort samen met Huis naar Werk (https://www.huisnaarwerk.nl/(externe link)) een werkcafé voor de Oekraïners, zodat potentiële werkgevers en werknemers op een zorgvuldige manier met elkaar in contact kunnen komen. We organiseren ook een informatieavond over mensenhandel en uitbuiting omdat we willen voorkomen dat deze groep daar slachtoffer van wordt tijdens hun verblijf hier.

Eerste Oekraïense vluchtelingen zijn gearriveerd

3 juni 2022 - Op donderdag 2 juni is de eerste groep Oekraïense vluchtelingen in Nuenen aangekomen. De groep bestaat uit 13 personen. Zij verbleven eerder in de kortdurende opvang in Eindhoven. De vluchtelingen zijn welkom geheten door de locatiemanager, medewerkers van de gemeente en vrijwilligers. Als gebaar van welkom is elke kamer voorzien van een gevulde koelkast. En een gezellig plantje, met dank aan Bloemkwekerij ’t Schuurke.

We willen de vluchtelingen nu in alle rust laten bijkomen van hun ervaringen in Oekraïne en hun vlucht uit hun vertrouwde omgeving. We hopen dat zij zich gedurende de tijd die zij hier doorbrengen in Nuenen thuis gaan voelen.

Verwachte aankomstdatum eerste vluchtelingen

27 mei 2022 - Nu de opvanglocatie aan de Vrouwkensakker zo goed als klaar is, hebben we de locatie bij de veiligheidsregio Brabant Zuid-Oost aangemeld voor gemeentelijke opvang van Oekraïners. De vluchtelingen die we in Nuenen opvangen, komen vanuit de kortdurende opvang in het Microlab in Eindhoven. We verwachten op 2 juni de eerste mensen in Nuenen te kunnen ontvangen. Het zal daarbij niet meteen gaan om de maximaal mogelijke bezetting van circa 70 personen, maar om een kleinere groep van 20 tot 25 personen. Dit doen we bewust omdat we de vluchtelingen goed willen kunnen begeleiden bij aankomst.

Locatiemanager

27 mei 2022 - Op 30 mei start de locatiemanager. Die zal verantwoordelijk zijn voor zowel de opvanglocatie in Nuenen als die in Son & Breugel. De locatiemanager treedt in dienst van de LEV-groep en zal de eerste dagen benutten om afspraken te maken met de verschillende samenwerkingspartners en om alles op locatie gereed te maken voor de komst van de eerste groep vluchtelingen. Denk hierbij aan het coördineren van de inzet van vrijwilligers en het opzetten van spreekuren voor de bewoners met relevante instanties.

Update werkzaamheden

19 mei 2022 - Voor de opvanglocatie aan de Vrouwkensakker is de benodigde omgevingsvergunning aangevraagd en de vereiste melding brandveilig gebruik gedaan. Voor de beveiliging van de locatie na opening zijn we in gesprek met een beveiligingsbedrijf.

De voormalige school krijgt momenteel een schoonmaakbeurt. Daarnaast wordt het gebouw binnenkort voorzien van een internetaansluiting zodat de vluchtelingen die hier komen wonen contact kunnen onderhouden met vrienden en familie. Begin volgende week plaatsen we alle meubels in de woonruimtes. We bereiden ook een welkomstpakket voor, met daarin allerlei nuttige informatie over verzekeringen, zorg, scholen, de omgeving enzovoort. Ook zorgen we voor een aardigheidje bij aankomst. We verwachten begin juni de eerste vluchtelingen te kunnen ontvangen.

Leefgeld

19 mei 2022 - Oekraïense vluchtelingen kunnen leefgeld aanvragen met het aanvraagformulier dat wordt uitgereikt bij inschrijving in het Basisregister Personen (BRP). Die inschrijving vindt plaats op de opvanglocatie. Heb je een aanvraagformulier nodig? Dat kun je aanvragen via adminsoza@dienstdommelvallei.nl.

Ontvang je leefgeld van de gemeente? Nu ontvang je de betaling nog per week maar dit wordt binnenkort een betaling per maand. Het bedrag blijft ongeveer hetzelfde. Deze verandering komt doordat er nu een landelijke richtlijn is die we gaan volgen. Ontvang je leefgeld en heb je een baan? Je hebt dan geen recht meer op leefgeld. Geef dit meteen door aan de gemeente. Gezinsleden zonder baan krijgen nog wel leefgeld.

Werkzaamheden en inrichting opvanglocatie

12 mei 2022 - Om het voormalige schoolgebouw aan de Vrouwkensakker geschikt te maken voor bewoning is er afgelopen week een brandmeldinstallatie geïnstalleerd. Ook zijn de noodverlichting en verwarming gecontroleerd. Alles werkt nu weer naar behoren.

Op 11 mei heeft IKEA een volle vrachtauto met materialen afgeleverd om de ruimtes mee in te richten. We zijn erg blij dat we alle benodigde spullen snel hebben ontvangen. We gaan nu alles in elkaar zetten en de ruimte klaarmaken voor ontvangst van de vluchtelingen die hier een tijdelijk thuis krijgen.
In het gebouw komen 12 wooneenheden voor elk zes personen. Elke wooneenheid krijgt twee stapelbedden en twee eenpersoonsbedden, een eettafel met zes stoelen, een koelkast en een televisie. Ook een wasrek en wasmand, beddengoed, servies en handdoeken behoren tot de standaardinventaris van elke wooneenheid. Elke bewoner krijgt daarnaast een eigen afsluitbaar kastje om persoonlijke spullen in op te bergen.

In de voormalige aula creëren we een gezamenlijke verblijfruimte. Daar plaatsen we ook een keuken met 5 keukenblokken met kookplaten, spoelbakken en kookbenodigdheden zoals pannen. Het gebouw wordt volgende week voorzien van zeven douche-units.

Het schoolplein willen we voorzien van een aantal speeltoestellen en/of picknicktafels zodat we daar een fijne en gezellige buitenruimte van kunnen maken.

Aanmelden voor de nieuwsbrief

09 mei 2022 - Wij willen u graag op de hoogte houden van de laatste stand van zaken rond de opvang van de Oekraïense vluchtelingen in Nuenen. Wij brengen daarom wekelijks een digitale nieuwsbrief uit in het Nederlands, Oekraïens en Russisch. Wilt u de nieuwsbrief ontvangen? Stuur dan een mailtje naar oekrainers@nuenen.nl en vermeld in de onderwerpregel ‘aanmelding nieuwsbrief’. 

Wilt u helpen?

09 mei 2022 - Uw hulp bij de opvang van de Oekraïense vluchtelingen is zeer welkom. Al veel vrijwilligers hebben zich enthousiast aangemeld bij de LEV-groep, Vluchtelingenwerk en de gemeente. Dat is geweldig! De LEV-groep verzamelt alle aanmeldingen en zij zullen de inzet van vrijwilligers bij de opvang van de Oekraïners coördineren. Zo gauw helder is aan welke hulp precies behoefte is en wanneer, zal iemand namens de LEV-groep contact met u opnemen. Heeft u zich nog niet aangemeld maar wilt u ook graag helpen, dan kunt u zich aanmelden bij het Steunpunt Vrijwilligers op tel. 040 283 16 75.

Opvang vluchtelingen in schoolgebouw Vrouwkensakker

23 april 2022 - Het college heeft groen licht gegeven voor de verbouwing van het leegstaande schoolgebouw aan de Vrouwkensakker voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Het is de bedoeling dat de locatie geschikt wordt gemaakt voor semipermanente huisvesting voor een periode van 3 tot 6 maanden (eerste inschatting). De leslokalen worden omgebouwd naar woonruimte, er komt een gezamenlijke keuken en sanitaire voorzieningen. Als alles klaar is kunnen er circa 70 vluchtelingen worden opgevangen. 

Daarvoor moet nog heel veel geregeld worden: de verbouwing van het pand, de inrichting ervan, maar ook hoe we de vluchtelingen op sociaal gebied snel kunnen helpen (de inschrijving in de basisregistratie personen, leefgeld, activiteiten, onderwijs, etc.). We werken hiervoor uiteraard samen met de Veiligheidsregio en woningcorporatie Helpt Elkander, maar ook met de gemeente Son en Breugel, die een gelijksoortige opvang gaat realiseren.

We willen vluchtelingen zo snel mogelijk een warm en veilig onderkomen bieden en denken daar in de eerste week van juni klaar voor te zijn. Hoewel het een stevige opgave is, zijn we er trots op dat we dit als gemeente kunnen doen.

  Hulp voor Oekraïne

  De oorlog in Oekraïne, een dramatische bladzijde in de geschiedenis die heel veel onschuldige slachtoffers kent. In de eerste plaats in het land zelf. Het menselijk leed dat er hiermee gepaard gaat blijkt onder meer uit de grote vluchtelingenstroom die op gang is gekomen. Dat laat niemand onberoerd, ook in Nederland niet, getuige de vele initiatieven die worden ontplooid.

  Het kabinet houdt er rekening mee dat de komende weken en maanden tienduizenden vluchtelingen in Nederland opgevangen moeten worden. Daarom heeft het kabinet aan alle 25 veiligheidsregio’s, waaronder Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost, de opdracht gegeven om samen met gemeenten voor opvangplekken voor vluchtelingen uit Oekraïne te zorgen. Deze opvang zal mogelijk geruime tijd, maanden of zelfs nog langer, duren.

  Alle 21 gemeenten in de regio Zuidoost-Brabant zetten inmiddels alles op alles om binnen 14 dagen 1.000 opvanglocaties te vinden en bruikbaar te maken. Als de gemeenten deze plekken beschikbaar hebben, wordt gekeken naar nog eens 1.000 plekken. In totaal gaat het dus om 2.000 opvangplekken in onze regio. 

  Oekraïners kunnen vrij reizen naar Nederland. Zonder verblijfsvergunning kunnen zij negentig dagen in Nederland blijven. Oekraïners hebben van de EU een speciale status gekregen waardoor zij in Nederland mogen werken.

   Informatie voor vluchtelingen uit Oekraïne: waar melden?

   • Vluchtelingen met een identiteitsbewijs en een verblijfplaats in Nuenen kunnen zich inschrijven bij de gemeente. Daarvoor kunnen zij een afspraak maken aan de balie of via 040 - 263 16 31.
   • Vluchtelingen met identiteitsbewijs en zonder verblijfplaats kunnen terecht bij de Gemeentelijke Opvang Oekraïners in Eindhoven. Vanaf daar worden zij ondergebracht bij een van de beschikbare locaties in de regio. De opvang is gevestigd in Microlab aan de Kronehoefstraat 85-87 in Eindhoven. U kunt ook contact opnemen via 040-2382037 of oekraine@eindhoven.nl.
   • Vluchtelingen zonder identiteitsbewijs kunnen terecht bij de Oekraïense ambassade in Den Haag.

   Meer informatie en hulp

   Financiële hulp voor vluchtelingen uit Oekraïne

   De regering werkt momenteel aan een regeling voor financiële ondersteuning aan vluchtelingen. Vooruitlopend op die definitieve regeling van het Rijk verstrekken we leefgeld aan Oekraïense vluchtelingen.

   BRP-registratie

   De Oekraïense vluchtelingen die zich bij de gemeente laten registreren in het BRP (Basisregistratie Personen), kunnen direct aansluitend leefgeld aanvragen. De Oekraïense vluchtelingen die de BRP-registratie al hebben afgerond en bij particulieren verblijven, benaderen we voor de regeling.

   Leefgeld

   • Vluchtelingen krijgen circa € 60,- per week per persoon. Dit geldt zowel voor volwassenen als voor minderjarige kinderen die met een volwassene zijn meegereisd. Dit bedrag is gelijk aan de regeling die geldt voor asielzoekers en statushouders van het COA.
   • Voor vluchtelingen uit Oekraïne die door particulieren worden opgevangen, geldt een aanvullende verstrekking. We verstrekken een bedrag van € 75,- per persoon, per week voor een bijdrage in de huur en energiekosten. Wanneer een gastgezin meerdere personen opvangt, geldt een lagere bijdrage per persoon. De aanvullende verstrekking voor een familie of een groep vluchtelingen die samen bij één gasthuishouden verblijft is maximaal € 125,-. We hebben voor deze regeling aansluiting gezocht bij de COA-logeerregeling waarmee vergunninghouders kunnen logeren bij vrienden, familie of in een gastgezin.
   • Wanneer Oekraïense vluchtelingen werken, wordt het leefgeld lager of niet meer uitgekeerd.

   Voorwaarden

   Naast de inschrijving in het BRP gelden de voorwaarden dat de vluchteling een Nederlandse Bankrekening opent en het Burgerservicenummer (BSN) vermeldt bij de aanvraag. We keren het leefgeld rechtstreeks uit aan de Oekraïense vluchtelingen op een Nederlandse bankrekening.

    Ik wil helpen

    Ik wil meer informatie

    Hoe bereid ik me voor op een noodsituatie?