Datum:13 januari 2022
Aanwezig: Voorzitter: Paul van den Bosch. Leden: Carola Mes, Wilma van Aken, Pieter de Kroon, Marc Slijpen, Linda Boekensteijn. Gemeente: Ralf Stultiëns (wethouder Sociaal Domein) Meriam van Onzenoort (beleidsondersteuner ASD) Savannah Malmberg (stagiaire cluster Maatschappelijke Ondersteuning)
Afwezig: Marian Gersen
Notulist: Geraldine Koster

Opening en vaststellen agenda 


De voorzitter opent de vergadering. Vanwege de coronamaatregelen wordt de vergadering digitaal gehouden. Savannah en Geraldine stellen zich voor.
De agenda wordt ongewijzigd gevolgd. 

Vaststellen verslag 16 december 2021


Het verslag wordt zonder op- of aanmerkingen vastgesteld.

Mededelingen ASD 


Het advies Evaluatie Sociaal Domein is aan het college gezonden.

Mededelingen wethouder


•    Binnenkort start een digitale enquête onder ca. 2800 jongeren naar beeld en behoefte jongerenwerk
•    Er zijn coronaproof activiteiten georganiseerd voor jongeren in de kerstvakantie (door jongerenwerk, Rudyard Kipling en gemeente Nuenen)
•    Inburgering; is vanaf januari 2022 via Dienst Dommelvallei georganiseerd. 
    Energiearmoede; er is € 150 miljoen gereserveerd door het Rijk en nog extra € 200 miljoen voor minima.
•    Er is subsidie aangevraagd voor onderzoek naar lokale onafhankelijke client ondersteuning.
•    Eftelingreis 18 december Het vergeten Kind heeft plaatsgevonden met één bus vanuit Nuenen via Stichting Leergeld.

Vragen aan de wethouder


Vraag: Heeft de gemeente Nuenen al een Lokale Inclusie Agenda opgesteld? Dat is verplicht sinds 2016. Veel gemeenten hebben dat nog niet gedaan. Het gaat over de leefbaarheid van een gemeente voor mensen met een beperking.  

Antwoord: De gemeente Nuenen c.a. heeft net zoals veel andere gemeenten – geen Lokale Inclusie Agenda opgesteld. Wel werkt de gemeente in de geest van het VN-verdrag en volgens de richtlijnen van het Rijksprogramma Onbeperkt Meedoen.

Vraag: "In januari 2020 heeft de Adviesraad Sociaal Domein vragen gesteld over potentiële risico's rondom de marktwerking in jeugdzorg. Destijds is er aangegeven dat steekproefsgewijs wordt gecontroleerd op afgegeven indicaties en dat er niet altijd grip is op de zorg die wordt ingezet wegens de medische verwijsroute. Ook nu is er in het landelijke nieuws aandacht voor dat 32 procent van de jeugdzorgaanbieders (veel) meer dan 10 procent winst maken terwijl 3 tot 7 procent in de zorgsector de norm is (aldus onderzoek door Kurtsosis in opdracht van Binnenlands Bestuur). Is er inmiddels iets in deze situatie veranderd en zijn er noemenswaardige resultaten gekomen uit de steekproefcontroles?"
Antwoord: Betreft potentiële risico’s rondom de marktwerking in jeugdzorg worden zorgaanbieders getoetst op een aantal criteria om een contract voor 2022 te kunnen krijgen. Bij de beoordeling wordt rekening gehouden met de rechtsvorm, beloning van bestuurders en het percentage dat de omzet vanuit de deelnemende gemeenten uitmaakt van de totale omzet.

Vraag: Wat mag iemand met een bijstandsuitkering in Nuenen bijverdienen, zonder gekort te worden? Welk beleid leidt tot deze keuze in Nuenen. Gemeenten lijken dat bedrag (gedeeltelijk?) zelf te mogen vaststellen en doen dat ook.

Antwoord:
In principe mag niemand bijverdienen naast de bijstandsuitkering zonder dat dit bedrag volledig wordt gekort op de uitkering door de gemeente. De eerste zes maanden van de bijstandsuitkering mag er wel gewerkt worden waarbij 25% van het inkomen uit werk behouden mag worden. Dit percentage van het inkomen uit deeltijdwerk wordt dan niet gekort op de bijstandsuitkering. Er is wel een maximum van ca 200 e netto per maand dat mag bijverdiend worden naast de bijstandsuitkering. Deze bedragen worden jaarlijks aangepast. De vrijlatingsregeling geldt alleen in de maanden waarin men inkomsten uit werk heeft. Na het verloop van deze zes maanden, worden de volledige inkomsten op de uitkering ingehouden.

De voorzitter sluit het openbare deel van de vergadering.